субота, 06 червня 2009 13:50

ООН поки не вирішила, як реагувати на ядерне випробування КНДР

ООН поки не вирішила, як реагувати на ядерне випробування КНДР
Країни постійної "п"ятірки" членів Ради безпеки ООН (РФ, США, КНР, Франція і Велика Британія), а також Японія та Південна Корея поки не досягли згоди по тексту проекту резолюції у відповідь на ядерне випробування КНДР, проведене 25 травня. Про це заявив журналістам в п"ятницю увечері постійний представник Японії ЮкіТакасо.

Раніше в п"ятницю на одному з американських інтернет-сайтів з"явилася фотокопія якогось документу, з твердженням про те, що це проект резолюції, "майже узгоджений" дипломатами на консультаціях "5+2". Проте дипломати з декількох делегацій, знайомі з перебігом переговорів, не підтвердили відповідність інтернет-публікації пропозиціям, що реально обговорюються. Їхній зміст, проте, дипломати обговорювати відмовляються.

"Деякі з ваших колег стверджують, що сім країн досягли згоди з вироблення тексту проекту резолюції. Це абсолютно невірно... Ми досягли великого прогресу, проте абсолютно не правильно говорити, що є згода (по тексту проекту). Будь ласка, не повідомляйте, що досягнута якась угода", - звернувся постпред Японії до журналістів.

Він також повідомив, що делегації семи країн "ведуть інтенсивні консультації". "Ми працюємо день і ніч для того, щоб вивірити всі формулювання, щоб добитися чіткої та рішучої відповіді Ради безпеки на ядерні випробування. Оскільки питання дуже серйозне, воно вимагає часу. Необхідно підходити з великою обережністю до формулювань", - сказав Такасо.

Дипломати, близькі до переговорів, припускають, що обговорення продовжиться вже наступного тижня, оскільки не всі делегації отримали інструкції зі столиць щодо формулювань підготовлюваної резолюції. За їхніми словами, в суботу або неділю консультації постпредів по формулі "5+2" продовжені не будуть, хоча раніше така можливість не виключалася.

В четвер постпред РФ при ООН Віталій Чуркін заявив, що хоча підготовлювана резолюція матиме характер санкції, її метою не є введення економічного ембарго проти КНДР, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «ООН поки не вирішила, як реагувати на ядерне випробування КНДР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі