середа, 27 травня 2009 09:08

КНДР готова до нової війни

КНДР готова до нової війни
Влада Північної Кореї заявила 27 травня, що більше не вважає себе зв"язаною умовами перемир"я 1953 року, яке поклало край Корейській війні, і пообіцяла у разі потреби дати військову відсіч своїм противникам - Південній Кореї та державам, що підтримують її.

В офіційній заяві, оприлюдненій північнокорейською стороною також наголошується, що КНДР більше не може гарантувати безпеку судноплавства біля свого західного узбережжя.

"Будь-яка ворожа дія проти республіки, зокрема затримання і обшук північнокорейських судів наштовхнеться на озброєну відсіч", - йдеться в документі.

Демарш, здійснений КНДР, став відповіддю на рішення Сеула приєднатися до програми по боротьбі з розповсюдженням зброї масового знищення (ЗМЗ), так званої Ініціативі з безпеки в боротьбі з розповсюдженням ЗМЗ (Proliferation Security Initiative - PSI). Програма була ініційована США в 2003 році. Вона ставить своєю головною метою запобігання і припинення незаконного обігу матеріалів, що використовуються для створення зброї масового ураження.

Північна Корея, яка 25 травня всупереч позиції ООН провела нові підземні ядерні випробування, вважає, що приєднання Південної Кореї до PSI є ворожим кроком по відношенню до КНДР.

"Наші військові, - йдеться в заяві КНДР, - після того, як США змусили свою "шавку" (Південну Корею) приєднається до PSI, більше не зв"язані договором про перемир"я від 1953 року".

Угода про перемир"я була укладена 27 липня 1953 року. Їй передували 1076 раундів переговорів, що тривали два роки і 19 днів. Угода про перемир"я, яка так ніколи і не оформилася в мирний договір, передбачала створення чотирикілометрової демілітаризованої зони (ДМЗ), по 38 паралелі. Вихід КНДР з перемир"я фактично означає відмову визнавати військово-демаркаційну лінію, що проходить посередині ДМЗ між Північною і Південною Кореями, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «КНДР готова до нової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі