четвер, 09 квітня 2009 16:02

На свинях випробовують міцність американських бронемашин

На свинях випробовують міцність американських бронемашин

Американські дослідники провели близько двохсот випробувальних вибухів для перевірки надійності бронемашин Humvee, які використовуються військовим контингентом США в Іраці та Афганістані. У цих дослідах учені використовували щурів і свиней, багато хто з яких був убитий і отримав каліцтва в результаті вибухів. Випробування проводилися протягом 11 місяців і вже викликали обурення захисників тварин.

Свині, які не були одягнені в бронежилети, отримували значні поранення і вмирали протягом 24-48 годин після проведення випробувань. За словами представника агентства оборонних досліджень США Яна Уолкера, дана практика є виправданою. "Це гідна мета - постаратися захистити наших солдатів від саморобних вибухових пристроїв", - відзначив він, підкресливши, що "люди - це не свині".

Представники Пентагону запевняють, що в дослідах було використано мінімальну кількість тварин. При цьому вибір саме свиней для випробувань надійності бронемашин військові вважають оптимальним. За словами керівника дослідження генерала Джеффрі Лінга, мозок свині багато в чому нагадує людський. Це також стосується сердець і легенів цих тварин.

Бронемашини HMMWV, відомі як Humvee або армійські "Хаммери", виявилися уразливими для мін і саморобних вибухових пристроїв, хоча військові продовжують використовувати їх в гарячих точках.

У 2005 році американські підрозділи в Іраку та Афганістані відзначили цей недолік і в результаті було ухвалено рішення замінити Humvee на інші, більш захищені зразки. Надлишок машин американці продають іншим країнам або передають безоплатно своїм партнерам по НАТО.

Лента.Ру, Форум

Зараз ви читаєте новину «На свинях випробовують міцність американських бронемашин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі