Ексклюзиви
четвер, 05 лютого 2009 18:26

М"ясо подорожчало на 5 гривень

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Олексій Марковський продає яловичину на центральному ринку Вінниці. Каже, що більшість продавців не вийшли торгувати. Селяни не здають м’ясо заготівельникам, чекають підвищення ціни
Олексій Марковський продає яловичину на центральному ринку Вінниці. Каже, що більшість продавців не вийшли торгувати. Селяни не здають м’ясо заготівельникам, чекають підвищення ціни

Торік українського м"яса в області бракувало. З-за кордону завезли 550 т імпортного. Але 3 січня цього року уряд запровадив податок на імпортне м"ясо. І воно зникло з ринків. Через нестачу сировини скоротили виробництво Тростянецький, Гайсинський і Тульчинський м"ясокомбінати.

— Нашій області треба хоча б 4–5 років, щоб наповнити ринки м"ясом власного виробництва, — говорить заступник начальника головного управління агропромислового розвитку Анатолій Германюк. — Нині забезпечуємо себе десь наполовину.

У Вінницькій області налічують 372,6 тис. голів великої рогатої худоби і 347,6 тис. свиней. Фермери, які співпрацюють із м"ясокомбінатами, останні кілька років активно вирощують поросят. На фермах поголів"я більшає, а в людей меншає. Селяни продають худобу, бо її нема чим годувати.

— З Нового року оформлення паспорту на худобу коштує 48 гривень, а рік тому це було 7, — каже директор Козятинського товариства "Агросолюшнс" Віталій Завадський, 32 роки. Його підприємство закуповує в людей молодняк, вирощує і здає м"ясо на Козятинський м"ясокомбінат. Там із нього готують гамбургери для "МакДональдза". — Паспорт оформляють чотири місяці, а ті бірки часто губляться. Для селянина дуже дорого оформляти й утримувати худобу. А останнім часом ще й суттєво подорожчали медикаменти.

40-річний Олександр Казмірчук закуповує м"ясо у людей і продає на Центральному ринку у Вінниці.

— Закупка подорожчала, — поправляє брудні нарукавники. — За кіло живої ваги сальної породи плачу по 15 гривень. Такі свині короткі й круглі. Якщо свиня довга і неширока у спині, значить, на ній менше сала. Такі беру по 19–20 гривень за кіло. А до нового року скупляв свинину по 11–13 гривень. Та й м"яса на ринку зменшилося наполовину. Десь не стало дешевого Юлькиного м"яса, яке тамо в кутку продавали, — Казмірчук показує в бік м"ясного павільйону, де лишилася картонна вивіска "Свіжа свинина 27 гривень". — Після обіду вже не купиш нормального шмата — павільйон пустий.

Після обіду вже не купиш нормального шмата

Щоб забезпечити себе яловичиною і свининою, треба будувати нові комплекси, вважає Анатолій Германюк.

— Нам потрібно десь 6–7 свинокомплексів і 4–5 із вирощування телятини. Держава мала б профінансувати хоча б 50 відсотків будівництва. Цього року працюємо над облаштуванням великого свинокомплексу в селі Рожична Оратівського району. Там планують збудувати ферму на 10 тисяч голів свиней. (Нині найбільший свинокомплекс на 7 тис. голів працює у Липовецькому районі. — "ГПУ"). Торік держава давала людям дотацію — 2,9 гривні за велику рогату худобу і по 2 гривні за свиней. Цього року питання ще не вирішено. Та краще б її давали не населенню, а великим господарствам.

М"ясокомбінати працюють із фермерськими господарствами, допомагають їм закуповувати молодняк, дають кредити під невеликі відсотки. Торік таку схему запровадив Літинський м"ясокомбінат: закуповують м"ясо у свиноферми, яку фінансують. Козятинський уже кілька років вирощує власну худобу.

Однак м"ясокомбінати не приховують, що їхня продукція дорожчатиме.

— Бо закупівельна ціна зросла в середньому на 5 гривень, — пояснює директор підприємства "Еска Фуд Солюшнс" Віктор Козловський. — Свинина була по 14–15 гривень, а зараз 20 у живій вазі. А імпортна — 16–18 гривень у тушах. Вона теж дорожчає.

Свинину імпортують із Німеччини та Бельгії. Ввозити яловичину з-за кордону заборонено.

— Після введення податку на імпортне м"ясо ми змушені шукати напівлегальні схеми, — каже власник приватного ковбасного цеху у Вінниці 34-річний Юрій, прізвища не називає. — Через своїх посередників увозимо м"ясо в Україну нелегально. Бо купити сировину тут неможливо, її катастрофічно не вистачає.

На базарі кілограм свинини коштує 50–55 грн, телятини — 40–45. Покупців біля прилавків небагато.

— Дорого, — каже 62-річна Лариса Марцинівська. — Я тепер курятину купляю, хоча куряче філе вже по 35 гривнів.


М"ясокомбінат звільнив 80 працівників

64 працівники Тульчинського м"ясокомбінату втратили роботу з січня цього року. За згодою сторін звільнили 80 осіб, із них 64 стали на облік у центр зайнятості. Керівництво заводу пояснює звільнення скороченням виробництва. Робітників запевнили, щойно ситуація на м"ясокомбінаті покращиться, їх візьмуть на ті ж місця.

У центрі зайнятості зареєстровано 1386 безробітних. Є 99 вакансій, зокрема 50 на місцеву швейну фабрику.

Зараз ви читаєте новину «М"ясо подорожчало на 5 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути