неділя, 30 червня 2013 12:50

На Рівненщині 85-річний чоловік голими руками заміряє напругу
5

Фото: Фото: Віктор Гомоль

85-річний Василь Максютинський із  села Колоденка, що за кілька кілометрів від Рівного голіруч з'єднує електричні дроти й на дотик заміряє напругу. Односельці за надзвичайні здібності прозвали пенсіонера Термінатором.

"То -  не дід, а чудо природи. Одного разу на моїх очах без жодного захисту руками він з'єднав еклектичні дроти під напругою 380 вольт. Я тоді таке вперше побачив. У селі всі знають про його здібності. Правда, повторити експерименти Максютинського поки що ніхто не наважився", - розповідає на автобусній зупинці односелець діда Василя.

У Колоденці переповідають різноманітні історії, пов'язанні з дивними можливостями пенсіонера. Кажуть, що йому під силу витримати напругу, навіть, у 850 вольт.

"Колись мене літаком із Свердловська, де працював у школі електриком, забрали в Москву. Там досліджували можливості мого організму, проводили усіляки експерименти. Вчені дивилися, як через мене пропускали струм. Пам'ятаю, що коли  напруга сягнула 850 вольт, то думав, що вени вибухнуть. Але болю жодного не відчував. Коли тримаю в руках високовольтний дріт, то відчуваю роботу генераторів на еоектростанціях", - згадує Василь Максютинський.

До 30 років чоловік й не здогадувався про свої можливості. Розповідає, що першого разу коли доторкнувся до оголених дротів, то перелякався до смерті.

"Однак, все обійшлося. Відчув тільки легеньке пощипування. Відтоді завжди дроти голими руками беру. Можу, ще й напругу на дотик визначити. Помиляюся не більше ніж на 5-10 вольт", - говорить пенсіонер.

Своєрідним рекордом Василя Максютинського став випадок, коли він під час ремонту старого телевізора доторкнувся до оголеного дрота від кінескопа.

"Напруга там майже 26 тис вольт. Взяв у руку й хоч би що! Давай думаю проекспериментую. Налив у металеву мисочку спирту й доторкнувся до нього пальцем. А спирт від іскор аж загорівся. Потім хотів показати телевізійним журналістам з Москви такий фокус. То вони полякалися. Кажуть. А як ще помрете діду, то що тоді будемо робити. Без медиків відмовилися знімати", - розповідає пенсіонер.

Науковці пояснюють надприродні можливості Василя Максютинського вродженим високим опором тіла.

"Опір його тіла щонайменше в 5-6 разів вищий, а ніж у звичайної людини. Скажімо, мій прилад показував опір шкіри на його руках від 2 до 5 Мегаомів. Повірте. Таких людей не так багато. Мені, принаймні, до тепер нічого подібного не доводилося навіть бачити",- дивується Володимир Мащенко, кандидат фізико-математичних наук із Рівненського державного гуманітарного університету.

Зараз ви читаєте новину «На Рівненщині 85-річний чоловік голими руками заміряє напругу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі