неділя, 23 серпня 2020 14:02

Міфи та історія - назвали 11 фактів про прапор України

Міфи та історія - назвали 11 фактів про прапор України
Сьогодні відзначають День прапора. Фото: УПЦ

23 серпня в Україні відзначають День Державного прапора.

Прапор України має давню історію. "Суспільне" зібрало 11 фактів про нього.

1. Символіка синього і жовтого кольорів походить з 1256 року. Це був герб Львова із золотим левом на блакитному тлі. Золотий і синій кольори використовували на гербі Галицько-Волинського князівства.

2. У 1848 році кольори почали використовувати на Галичині та Буковині, що входили в Австрію. Головна Руська рада оголосила своїм гербом лева на блакитному тлі й синьо-жовтий прапор.

3. Існує міф, що прапор має бути не синьо-жовтим, а жовто-синім. На початку ХХ ст. використовували обидва варіанти. Центральна Рада затвердила лише військово-морський прапор. На ньому синій колір був зверху. Гетьман Павло Скоропадський насправді не перевертав прапор.

4. Існує версія, що синій на прапорі символізує небо, а жовтий – колосся пшениці. Це трактування не є офіційним.

5. Вперше після Лютневої революції 1917 року синьо-жовті прапори з'явилися в Києві, Одесі та Харкові.

6. Після розпаду СРСР 18 вересня 1991 року президія Верховної ради затвердила статус офіційного прапора країни. 4 вересня 1991 року над Верховню Радою вперше підняли державний прапор.

7. У радянські часи за синьо-жовтий прапор арештовували. Він вважався націоналістичним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві підняли найбільший прапор України

8. Найдовший український прапор сягає 9,5 км. Він розташований на Тернопільщині. На центральній площі Житомира розмістили найбільший прапор на фасаді будівлі. У 2016 році українські альпіністи встановили прапор на висоті 6872 метри на вершині Охос-дель-Саладо в Андах, найвищого вулкана у світі.

9. 27 липня 1976 року під час футбольного матчу в канадському Монреалі між збірними НДР і СРСР на поле у вишиванці та з прапором України вибіг уболівальник Данило Мигаль. ВІн перед камерами станцював гопак. Через 15 секунд втрутилась поліція. Мигаль пояснив, що хотів своїм вчинком драматизувати долю українського народу і підтримати українських футболістів.

10. Під час захисту Донецького аеропорту військові попри постійні обстріли, знов і знов вивішували прапор над будівлями. Стяг майорів над диспетчерською вежею, поки ворог її не знищив. Двічі на рік цей прапор з Донецького летовища підіймають над військовою частиною у Кропивницькому.

11. Під державним прапором відбулися три проголошення Української державності 1917, 1941 та 1990 року і три сучасних революції: "на граніті" та обидва Майдани.

Військові Об'єднаних сил привітали українців з Днем Державного Прапора та Днем Незалежності України. Також захисники України з Об'єднаних сил записали відеозвернення, у якому розповіли, що для них означає Державний Прапор України та привітали українців зі святом.

Зараз ви читаєте новину «Міфи та історія - назвали 11 фактів про прапор України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі