вівторок, 02 червня 2009 17:18

"Газпром" може відібрати у Молдови газотранспортну систему

"Газпром" може відібрати у Молдови газотранспортну систему
"Газпром" в судовому порядку може накласти арешт на активи "Молдовагаз" для повернення боргів Придністров"я. Це приведе до того, що російський концерн отримає контроль над газотранспортною системою (ГТС) Молдови, заявив голова правління російсько-молдовської газової компанії "Молдовагаз" Олександр Гусев.

Загальний борг "Молдовагаза" перед "Газпромом" в 2008 році склав 1,343 мільярда доларів без урахування пені, збільшившись на 28,4 відсотка. Минулого року компанія повністю сплатила постачання російського газу Молдові, а зростання заборгованості відбулося за рахунок Придністров"я, яке за постачання палива розплатитися не зуміло.

За словами Гусева, в 2008 році Придністров"я отримало газ на 352 мільйони доларів, але сплатило лише 55 мільйонів доларів. При цьому грошима було виплачено тільки 27,4 мільйона доларів, а останні 27,6 мільйона були включені в рахунок оплати послуг транзиту палива територією Придністров"я. Як причина, по якій Придністров"я не здатне сплатити отримуваний газ, Гусев назвав низьку вартість продажу палива кінцевим споживачам в регіоні - на 60 відсотків нижче вартості закупівель.

"Молдовагаз" була створена в 1999 році. 50 відсотків акцій компанії належить "Газпрому", 35,33 відсотка - уряду Молдови, 13,44 відсотка - адміністрації Придністров"я. У 2005 році Придністров"я вийшло із спільного підприємства і передало свою частку в довірче управління "Газпрому".

З 2007 року "Газпром" скуповує акції білоруської газової компанії "Белтрансгаз", контролюючої місцеву ГТС. Зараз його частка складає 37,5 відсотка. У березні стало відомо, що його частка може збільшиться до 50 відсотків. Раніше повідомлялося, що "Газпром" готовий прийняти участь в приватизації української ГТС, якщо вона відбудеться, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" може відібрати у Молдови газотранспортну систему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі