субота, 17 січня 2009 14:07

Газпром умисно обирає технічно неможливі схеми транзиту газу - "Укртрансгаз"

Газпром умисно обирає технічно неможливі схеми транзиту газу - "Укртрансгаз"
Головний інженер компанії "Укртрансгаз" Богдан Бабій написав "Газпрому" відкритий лист зі звинуваченням в умисному виборі технічно неможливих схем транспортування газу європейським споживачам.

Текст листа опублікувало видання "Дзеркало тижня" (N1 за 17-23 січня 2009 р.).

"Це було до тонкощів продумане підступно-ієзуїтське рішення. "Газпромом" односторонньо було запропоновано компанії "Укртрансгаз" прийняти через ГВС "Суджа" 100 млн. кубометрів на добу газу і більше 60% з них подати в балканському напрямі через ГВС "Орловка". Фахівці відразу зрозуміли, що завдання технологічно нездійсненне", - заявив він, коментуючи заявки "Газпрому" на відновлення транзиту газу.

На думку головного інженера "Укртрансгазу", дочірній компанії НАК "Нафтогаз України", подача нездійсненної заявки послужила сигналом для старту кампанії з дискредитації української газотранспротної системи.

"На сайтах "Газпрому" і в телекартинках російського телебачення з`явилася масована інформація про недієздатність української газотранспортної системи", - нагадав фахівець.

За його твердженням, українська сторона пропонувала різні альтернативні варіанти транспортування газу, але "Газпром" їх відкинув. "Численні звернення диспетчерського управління "Укртрансгазу" до своїх колег в центральне диспетчерське управління "Газпрому" з вказівкою прийнятних варіантів напрацьованих роками звичних напрямів подачі газу залишалися без відповіді", - повідомив він. На думку Бабія, запропонована Україні схема була розроблена досвідченими фахівцями з транспортування газу з російського "Газпрому".

Тим часом офіційний сайт "Газпрому" повідомляє сьогодні, 17 січня, що Україна в суботу знову відмовила забезпечити транзит російського газу до Європи.

При цьому "Газпром" направив в Об`єднане диспетчерське управління НАК "Нафтогаз України" чергову заявку на транзит 99,2 мільйона кубометрів газу на добу з 10.00 через ГВС "Суджа". З них 13,9 мільйона кубометрів призначені споживачам Молдови, 63,1 мільйона кубометрів через ГВС "Орловка" в балканському напрямі і 22,2 мільйона кубометрів через ГВС "Ужгород" споживачам Словаччини. Як зазначають в "Газпромі", це вже п`ята відмова "Нафтогазу" в заявці "Газпрому" на транзит газу до країн Європи. УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Газпром умисно обирає технічно неможливі схеми транзиту газу - "Укртрансгаз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі