понеділок, 22 травня 2017 12:24

Дружина Сущенка просить дружину французського президента по допомогу

Дружина Сущенка просить дружину французського президента по допомогу
Анжела Сущенко

Анжела Сущенко, дружина заарештованого в Москві кореспондента "Укрінформу" в Парижі Романа Сущенка, звернулася до першої леді Франції, дружини президента Еммануеля Макрона - Бріджит - з проханням сприяти звільненню українського журналіста.

"Шановна пані Бріджит Троньо! Я, Анжела Сущенко, дружина українського журналіста Романа Сущенка, який недавно працював у Парижі як постійний кореспондент держагентства "Укрінформ". Мого чоловіка заарештували в Москві 30 вересня 2016-го в період його перебування у рідних. Його звинуватили в шпигунстві на користь української держави. Безліч громадських організацій виступили за звільнення Романа, зокрема журналістські і правозахисні, офіційні і громадські. Серед них - "Репортери без кордонів", європейські і американський ПЕН-центри і багато інших", - пише дружина журналіста, цитує її "Укрінформ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лист Путіну не справив враження - Сущенка залишили за ґратами

У листопаді 2016-го Роман Сущенко з московською в'язниці "Лефортово" звернувся з листом, який містить прохання допомогти у звільненні, до керівництва Франції.

"Війна в Україні, яку веде російське керівництво, збирає більше нових жертв. Мій чоловік виявився в цій ситуації не з власної волі, а як заручник непередбачуваних обставин. Він журналіст, а не "шпигун", у цьому його звинувачує Москва. Для того, щоб вселити це людям, які утримують його в Росії, необхідні неймовірні зусилля, на які тільки здатне керівництво Французької республіки.

Керівництво МЗС Франції і канцелярія глави держави детально обізнані з нашою проблемою і докладають зусиль для її вирішення. Однак Ви викликаєте в мені особливу довіру і впевненість, як людина здатна мені допомогти.

Не мені Вам давати поради, яким чином можна було б сприяти швидкому звільненню мого чоловіка. Ви самі змогли б діяти, як підказало б Ваше серце. Впевнена, що Вам, як нікому, це під силу", - написала дружина Сущенка.

30 вересня 2016-го паризького кореспондента українського агентства "Укрінформ" Романа Сущенка затримали в Москві, куди він прибув у приватних справах. У ФСБ заявили, що Сущенко - співробітник Головного управління розвідки Міноборони України. Звинуватили у шпигунстві.
У Головному управлінні розвідки назвали фейком заяву ФСБ Росії про те, що журналіст "Укрінформу" – розвідник.
1 жовтня Лефортовський суд Москви арештував Сущенка на 2 місяці. Потім арешт продовжили до 30 квітня. 14 лютого 2017-го Московський міський суд відхилив апеляційну скаргу захисту ув'язненого на продовження арешту. Сущенка утримують у СІЗО "Лефортово".

Зараз ви читаєте новину «Дружина Сущенка просить дружину французського президента по допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі