середа, 09 серпня 2023 13:18

Як зміниться освіта в Україні: Лісовий заговорив про трансформацію

Як зміниться освіта в Україні: Лісовий заговорив про трансформацію
Міністр освіти Оксен Лісовий планує трансформувати три галузі освіти

Для зміни системи освіти в Україні треба постійно займатися трансформацією одразу всіх галузей.

Йдеться про дошкільну, загальну середню освіту та старшу школу, говорить міністр освіти та науки Оксен Лісовий у коментарі "Сніданок з 1+1".

"Мова не лише про українську освіту. Будь-яка система освіти повинна постійно працювати над своєю модернізацією. Тому що освіта — це те, що готує людину до завтрашнього дня. Якщо ми дійсно хочемо змінити систему освіти, ми повинні постійно займатися трансформацією одразу всіх галузей", - каже Оксен Лісовий.

Перша галузь — дошкільна освіта

"Зараз працюємо над дошкільною освітою. Вона має досить великі проблеми, але дуже велике значення. Тому що, по-перше, якісна дошкільна освіта, безпечні умови і хороші можливості для розвитку дітей закладають основу в дитину для подальшого її руху, успіху в школі і успіху в житті", - говорить Лісовий.

Це можливість самореалізовуватися батькам, матерям, виходити на ринок праці, особливо зараз, коли нам потрібні робочі руки, зауважив міністр.

"Конкретно зараз обговорюємо з експертами той комплекс реформ, який будемо там проводити. Відкриваємо доступ приватній ініціативі в організації дошкільних навчальних закладів. Відкриваємо швидкий доступ до професії — швидке навчання професії вихователя. Працюємо над зміною соціального статусу вихователя дошкільного закладу, тобто йдеться про заробітну плату", — прокоментував міністр.

Друга галузь — загальна середня освіта

"Відновлюємо Нову українську школу — проєкт, який прекрасно себе проявив. Сьогодні працюємо над відновленням субвенцій на базову школу. Тому що знаємо, що діти провчились в молодшій школі, хороші відгуки батьків, хороша результативність дітей в тих позиціях, на які спрямована була реформа НУШ, вийшли в базову школу і проєкт зупинився", — розповів Оксен Лісовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як будуть зараховувати у школи дітей, які повертаються в Україну

Рік педагоги витягували все це на власному ентузіазмі, по суті рятували цю реформу. Зараз уряд виділив 1,5 млрд грн. на відновлення реформи — закупівлю необхідного обладнання для базової школи і розграбованих шкіл на окупованих територіях, а молодша школа, яка була обладнана належним чином, отримає нове обладнання. Також йдеться про підготовку вчителів, зауважив Оксен Лісовий.

Третя галузь — академічні ліцеї і професійні коледжі

"Тобто вчимося до дев'ятого класу, а опісля йдемо або в академічний ліцей, або в професійний коледж. Там навчаємося ще три роки. З професійного коледжу виходимо з професією на ринок праці, а з академічного ліцею ми йдемо у заклад вищої освіти. Профтех освіту, вищу освіту і науку ми також трансформуємо", - зазначив міністр.

Керівникам установ професійної вищої освіти, професійних коледжів, академій та університетів повідомили про дату та формат навчання. Рекомендується розпочати навчальний рік 1 вересня 2023 року офлайн. Причина цьому - погіршення якості навчання.

В Міносвіти рекомендують закладам вищої та спеціальної вищої освіти максимально перейти до здійснення освітнього процесу в аудиторному форматі з урахуванням наявності та місткості укриттів.

Зараз ви читаєте новину «Як зміниться освіта в Україні: Лісовий заговорив про трансформацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі