четвер, 09 березня 2023 01:00

До Землі летить унікальна комета, яку не бачили 80 тис. років

До Землі летить унікальна комета, яку не бачили 80 тис. років
Комета може бути такою ж яскравою для спостерігачів з Землі, як зірки у небі. Фото: Miguel Claro

Наступного року повз Землю пролетить унікальна комета, яку не бачили 80 тис. років.

Небесне тіло сяятиме яскравіше за зірки, тож комету буде видно неозброєним оком, повідомляє видання LadBible.

"Комету, яка колись була відома як C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), знову помітили у лютому минулого року у Південній Африці, Чилі та на Гаваях. Тепер вона має ще ближче наблизитися до Землі, а у вересні 2024 року підлетіти до Сонця на відстань 36 млн миль", – ідеться в повідомленні.

Оскільки сама комета дуже рідкісна, про неї відома лише обмежена кількість інформації. Водночас експерти повідомляють, що вона є дуже великою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неймовірний кадр: астрофотограф зазнімкував "втрату" хвоста зеленої комети

На даний момент комета мчить зі швидкістю 290 664 км/год. Вона зараз знаходиться між Сатурном і Юпітером. Очікується, що вона підійде на мінімальну відстань до Землі 13 жовтня 2024 року.

Якщо ж C/2023 A3 вдасться залишитися цілою, її буде видно в непрофесійні телескопи вже в червні 2024 року.

"Під час максимального зближення з Сонцем комета розташовуватиметься під лінією горизонту, тому на більшій частині Землі її буде важко спостерігати. Але вже у жовтні спостерігачі за нічним небом матимуть можливість її розгледіти. Тоді вона пройде через Голову Змії (західна частина сузір'я Змії) та потрапить у сузір'я Змієносця на вечірньому небі", –додають вчені.

Під час цього прольоту комета може бути такою ж яскравою для спостерігачів з Землі, як зірки у небі.

1 лютого до Землі на максимальну відстань у 41 млн км наблизилася зелена комета C/2022 E3 (ZTF). Востаннє вона наближалася до нашої планети 50 тис. років тому.

Індійський фотограф Сумʼядіп Мукерджі з Калькутти уперше зафіксував комету C/2022 E3 (ZTF), яка пролітала повз Землю. Комету C/2022 E3 (ZTF) ідентифікували на початку березня 2022 року, коли вона була помічена ширококутною оглядовою камерою на Zwicky Transient Facility Паломарської обсерваторії у Каліфорнії.

Вчені NASA зі знімків, зроблених апаратом SOHO, змонтували відео, де видно, як величезна комета фактично розчиняється в Сонці. На думку науковців, комета, яка насправді є шматком льоду, розчинилася в атмосфері Сонця через катастрофічне зближення.

Зараз ви читаєте новину «До Землі летить унікальна комета, яку не бачили 80 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі