понеділок, 22 січня 2007 19:15

"Буржуй" топився на зйомках фільму "Відьма"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Валерій Ніколаєв приїхав в Україну на весілля актора Віталія Линецького
Валерій Ніколаєв приїхав в Україну на весілля актора Віталія Линецького

Містичний фільм жахів "Відьма" російського режисера Олега Фесенка в українських кінотеатрах покажуть 25 січня. Стрічку презентували на вихідних у київському концерт-холі "Фрідом". Головного героя зіграв 40-річний Валерій Ніколаєв — Буржуй із телесеріалу "День народження Буржуя". У Росії лише за вихідні "Відьма" зібрала $2,5 млн.

Ніколаєв приїхав в Україну на весілля друга — українського актора Віталія Линецького. У суботу той розписався, а в неділю зіграв весілля у Донецьку.

Стрічку "Відьма" зняли за мотивами повісті Миколи Гоголя "Вій". Режисер тільки переніс дію в наш час.

— На перегляді "Вія" в кінотеатрі я сидів, підібгавши ноги, — згадує Ніколаєв. — Повертався додому лише освітленими вулицями. Через тридцять років мені запропонували головну роль. І я не втримався.

Героя Ніколаєва звуть Айван. Він американський журналіст. Спить із двома дівчатами. По телефону його будить шеф. Наказує дізнатися, що за дивні речі кояться у далекому провінційному містечку. Там Айван зустрічає відьму. Проводить із нею три жахливі ночі, після яких починає вірити в Бога.

— Знімали в Естонії за 30 кілометрів від Таллінна, на узбережжі Балтійського моря, — розповідає Ніколаєв. — Якось я їхав на зйомки. Бачу, на дорозі людина лежить. З"ясувалося, що неподалік є психлікарня. Хворі іноді виходять за огорожу й лягають на дорогу. На зйомках ледь не втопився. Плив начебто по річці у човні. Але знімали біля 29-метрового водоспаду. Мав вистрибнути з човна і вдавати, що пливу. Довго крутився у воді, поки до водоспаду не лишилось півтора метра. Ледь виборсався.

Одного з головних героїв, безіменного інваліда на візку, грає латиський актор Арніс Ліцитіс, 61 рік.

Не страшно зніматись у містичному фільмі? — поцікавилась "ГПУ", коли Ліцитіс приїхав до Києва на презентацію серіалу "Леший".

— Я — віруюча людина, лютеранин, — відмахнувся актор. — Тому не вірю в містику. Та й переграв уже стільки ролей, що боятися пізно. У кіно не був тільки чортом, негром і китайцем. Грав росіянина, білоруса, єврея, ірландця, шотландця і португальця. Цього літа був українським конюхом у серіалі "Леший", який знімала українська "Кінофабрика Копєйкіна". А в "Відьмі" граю американця.

Правда, що всі спецефекти у "Відьмі" виконав комп"ютер?

— Так. Зараз ризик акторів зведений до нуля. Раніше проїхатися на коні без дублера було елементарно. Мене тільки на зйомках фільму "Фаворит" кінь скидав разів п"ять. Але обійшлося без травм. А інші актори падали й одразу ламали усе, що можна.

У кіно не був тільки чортом, негром і китайцем

Що найважче було на зйомках "Відьми"?

— Вивчити текст. Усі грали англійською. Прем"єру стрічки планували в Америці. Але щось зірвалося, бо фільм дублювали російською і випустили в країнах СНД.

Ви мріяли стати актором?

— У школі хотів бути геологом. Але для вступу до університету треба було складати математику. Я був ідіотом у цьому предметі, тому пішов по стопах мами-співачки.

Вона вам в усьому потурала?

— Що ви! Я жив без батька. Мама вчила мене прибирати за собою, мити посуд, підмітати. Жили ми в комуналці з дуже довгими коридорами. Я їх постійно мив.

Ви також співаєте. Розкажіть про свій гурт "Каберне".

— На початку 1990-х ТЮГ, де я працював, закрили. Жити не було на що. Якось на вулиці зустрів знайомого трубача. Він грав в ансамблі, який виконував хіти 1940–1960-х. Цей репертуар я знав напам"ять. Спочатку пішов на їхній концерт у клубі. А потім мене взяли солістом. 15 років виступаємо в ресторанах і нічних клубах.

Чому "Каберне"?

— Мої пристрасті — риболовля та вино. На репетиціях ми завжди пили червоне сухе вино каберне. Крім ударника. Він мав тримати рівновагу.

Де зараз живете?

— Я — рижанин у п"ятому поколінні. Улітку живу в Юрмалі на березі моря, знімаю дві кімнати.

Маєте домашніх тварин?

— Собаку. У моєму житті було три собаки. Перший пес Ардель після довгої розлуки клав мені лапи на плечі і гавкав буквально людським голосом. Звуки дивні видавав: ау-у-у, ау-у-у. Начебто дорікав, що його залишили. Він умер у віці 10 років. Я впевнений, якби він пожив ще трохи, заговорив би латиською.

Зараз ви читаєте новину «"Буржуй" топився на зйомках фільму "Відьма"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі