пʼятниця, 22 вересня 2017 05:50

Зйомки фільму "Кобзар у степах Казахстану" тривали три роки
3

Знімальна група фільму ”Кобзар у степах Казахстану” фотографується після прем’єри картини 28 квітня у Львівському палаці мистецтв. Зліва направо: режисер відеостудії імені Івана Миколайчука Євген Козак, художник Андрій Пилюх, Почесний консул Республіки Казахстан у Західній Україні Галина Маслюк
Фото: Віктор ВАСИЛЮК
Стрічка ”Кобзар у степах Казахстану” здобула приз від мецената Олега Васецького за найкращий фільм про Тараса Шевченка на ІІ Канівському кінофестивалі
Режисер Євген Козак на відеостудії імені Івана Миколайчука у Львові зняв 43 фільми

7 тис. грн пожертвувала знімальна група фільму "Кобзар у степах Казахстану" на пам'ятник Іванові Франку в Каневі на Черкащині.

На ІІ Канівському міжнародному кінофестивалі ім. Олександра Довженка картину відзначили як "Найкращий фільм про Тараса Шевченка". Грошовий приз отримали від мецената Олега Васецького, директора Науково-виробничої фірми "Урожай".

— Відеостудію імені Івана Миколайчука створили у Львові на базі благодійного фонду "Українська родина". Хочемо відновлювати історичну пам'ять українців, — розповідає режисер "Кобзар у степах Казахстану" Євген Козак.

— Український актор і режисер Іван Миколайчук мріяв створити фільм без єдиного слова — лише музика. Вже зняли 43 стрічки. До кожного випускаємо лібрето. Займаємося тільки некомерційними проектами.

Зйомки фільму "Кобзар у степах Казахстану" тривали три роки. Розпочали 2014-го — в рік 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.

Фільм завершили й донесли до глядачів лише завдяки Почесному консулу Республіки Казахстан у Західній Україні.

— У 1847–1857-х Тарас Шевченко перебував у засланні на території сучасного Казахстану. Він шанував національний характер, звичаї, особливості поведінки казахів, туркменів. У живописі та графіці змальовував їх зі щирою симпатією, — каже письменник Іван Лучук.

— Цікава тема в побутових композиціях цього періоду — життя казахських дітей. Шевченка приваблювали етнографічні сцени — гра на національних смичкових інструментах, приготування їжі, різні форми відпочинку степовиків. На повну силу розкрилося обдаровання Шевченка-пейзажиста під час його праці в археографічній комісії. А пізніше в експедиціях на Арал і в горах Каратау.

У картині про Тараса Шевченка використали твори казахського композитора-сучасника Кобзаря Курмангази Сагирбайули. Музичною мовою розповідав про антимосковські повстання казахів. За це царський уряд вислав композитора до Сибіру. Ідея створення фільму виникла тому, що художні твори Тараса Шевченка не перевидавали в повному обсязі понад 50 років. А також для духовної підтримки етнічних українців у Казахстані. Український і казахський народи поєднує гуманізм культур. Хоч у нас і немає спільного кордону, та ми все ж сусіди. На культурному рівні перш за все.

— Шевченко створив мистецьку спадщину як для України, так і для Казахстану. Я відчув глибинне переживання митця за долю поневолених російським царизмом народів. Із гордістю та відчуттям поваги до авторів стрічки "Шевченко у степах Казахстану" я знову усвідомив усю велич таланту Кобзаря, — говорить черкаський художник Іван Бондар.

Повна версія фільму "Кобзар у степах Казахстану" триває 30 хв.

Зараз ви читаєте новину «Зйомки фільму "Кобзар у степах Казахстану" тривали три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі