вівторок, 13 березня 2018 07:35

Більшість фільмів розповідають жіночі історії
2

Акторка 41-річна Саллі Гокінс зіграла прибиральницю секретної лабораторії у фільмі ”Форма води”. Допомагає вибратися на волю людині-амфібії, над якою вчені проводять досліди
Фото: www.delo.ua
На святкуванні після вручення кінопремії ”Оскар” гостей пригощали ікрою, вкритою золотим пилом, італійською стравою равіолі, що нагадує вареники, з чорними трюфелями, клешнями кам’яних крабів. Відкоркували 1400 пляшок шампанського і налили 10 900 келихів вина

— По-вашому, ця істота схожа на людину, бо стоїть на двох ногах. Ми створені за подобою Божою. Ви так собі Господа уявляєте? — запитує керівник таємної лабораторії американського уряду в прибиральниці. Жінка закохалася в піддослідну людину-амфібію. Історію їхнього кохання розповідає фільм "Форма води" режисера 53-річного Гільєрмо дель Торо.

Стрічка отримала чотири "Оскари" — як "найкращий фільм", за "найкращу режисуру", "найкращу музику", "найкращого художника-постановника". 90-та церемонія вручення премії відбулася в Лос-­Анджелесі, США.

Головна героїня "Форми води" — німа прибиральниця Елайза. В лабораторію, де вона працює, з Амазонки привозять невідоме науці створіння. Має синьо-чорну шкіру, зябра й чорні очі. Над людиною-амфібією проводять болючі експерименти. Без слів бранця розуміє лише Елайза. Разом слухають музику й танцюють. Жінка допомагає втекти амфібії, за сюжетом. Дія фільму відбувається 1962 року, в розпал холодної війни. За амфібією полює радянський шпигун Міхалков.

— У "Формі води" є посилання до класичного Голлівуда, — розповідає кінокритик Антон Філатов, 30 років. — Багато разів з'являються пере­зняті кадри зі старих фільмів. Німих, як сама героїня. Цей фільм масштабний. В американській традиції. До того ж "Форма води" — романтична, світла історія з щасливим кінцем. А журі "Оскара" таке люблять. Режисер натяками протиставляє сильних чоловіків у владі і слабких жінок, яким не дають слова. Це протиставлення загострилося в Голлівуді останнім часом. Жінки продовжують отримувати менші гонорари, ніж чоловіки, за одну й ту саму роботу. Жінкам рідко довіряють найвідповідальніші кінопрофесії — оператор, режисер, продюсер, сценарист. А історія в цьому фільмі розповідає, що у фіналі жінка все одно переможе.

Уперше цього року американка 39-річна Рейчел Моррісон стала номінантом у категорії "найкращий оператор". Фільмувала історичну драму "Ферма "Мадбаунд"

— Більшість фільмів-номінантів розповідають жіночі історії. Героїні — сильні особистості, які встановлюють свої правила, не прогинаються й не підпорядковуються. Рейчел Моррісон не отримала "Оскар". Роджер Дікінс дійсно заслужив цю нагороду за фантастичний фільм "Той, що біжить по лезу 2049". До цього безуспішно номінувався 14 разів, — продовжує Антон Філатов.

Найкращим актором назвали Гері Олдмена, 59 років. У історичній стрічці "Темні часи" зіграв прем'єр-міністра Великої Британії Вінстона Черчилля під час Другої світової.

"Найкращою актрисою" стала 60-річна Френсіс МакДорманд за роль у фільмі "Три білборди за межами Еббінґа, штат Міссурі". Зіграла самотню матір, доньку якої зґвалтували і вбили. Жінка орендує занедбані рекламні щити, із них закликає поліцію розслідувати злочин, за сюжетом. Наштовхується на ворожість правоохоронців і жителів містечка.

— У США Френсіс МакДорманд називають суворою тітонькою з голлівудських пагорбів. Акторка суперечить образу типової американської зірки. На сцені під час вручення були її колеги-однолітки Гелен Міррен і Джейн Фонда. Але за своєю поведінкою, манерою мови й артистизмом МакДорманд є протилежністю всім акторкам її покоління. Її типаж — ваша сусідка. Грає схожих героїнь. Перший "Оскар" отримала за роль поліцейської у "Фарго" братів Коен. Роль у "Білбордах" не розкрила повністю її потенціал. Френсіс може звертати гори своїм мовчанням. Тут її навпаки просили грати емоційно.

Особливістю 90-ї церемонії "Оскара" було те, що зірки ставили статуетки на підлогу. На сцені не спорудили звичної трибуни. Другий рік поспіль захід проводив комік Джиммі Кіммел.

"Добре, що хоч у ці вибори Путін не втручався", — пожартував він про голосування журі.

Сцену церемонії "Оскар" прикрашала арка із 45 млн кристалів "Сваровскі".

Пряму трансляцію подивилися 26,5 млн осіб.

Зараз ви читаєте новину «Більшість фільмів розповідають жіночі історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі