четвер, 17 листопада 2022 00:10

Державний кіноархів можуть знищити

— Я до кіно не маю жодного стосунку. Моя робота — аналіз господарської діяльності, — каже в першій розмові з журналістами нова голова столичного Довженко-Центру Юлія Каждан, 45 років. Держкіно призначило її виконувачкою обов'язків генеральної директорки національного кіноархіву.

2 листопада від цієї роботи відсторонили 46-річну Олену Гончарук. Довженко-Центр подав судовий позов із вимогою скасувати наказ Держкіно про реорганізацію. Вважають це рішення ліквідацією кіноархіву.

Окрім кінологічного центру "Ерсте Хунд", Юлія Каждан заснувала юридичні фірми "Джулія" та "Каждан та партнери". Також пропонує консультації з гіпнотерапії.

Команда Довженко-Центру назвала призначення нового керівника "рейдерським захопленням".

— Довженко-Центр буде знищено, бо на це є вказівка та владний консенсус, — говорить культуролог, колишній директор Центру Іван Козленко, 41 рік. — Нехтування демократичними процедурами, думкою громадськості та професійної спільноти — це дедалі очевидніший прояв авторитаризму, й Андрій Єрмак є його найголовнішим архітектором. Усі рішення, зокрема щодо ліквідації Довженко-Центру, приймають в Офісі президента за безпосередньої участі його керівника.

Призначення Каждан — лише димова завіса. Це маріонетка, з-за спини котрої за кілька місяців підготують приватизацію корпусів Довженко-Центру. В головному зберігається державний фільмофонд, архівна та музейна колекції. Саме в нього вкладено 20 мільйонів гривень платників податків на капітальний ремонт приміщень, завдяки чому Центр набув вигляду сучасної культурної установи.

Більшу частину кіноколекції, вочевидь, утилізують. Після цього Центр можна буде приватизувати.

Андрій Єрмак на пару з Павлом Сушком третій рік поспіль знищують усі кіноздобутки України останніх майже 10 ­років.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Державний кіноархів можуть знищити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі