середа, 25 листопада 2009 17:59

Земельні акти старого зразка потрібно переробляти

"Маю дві земельні ділянки 0,12 га та 0,25 га, які були приватизовані на чоловіка 1997 року. В лютому чоловік помер, тепер оформляю спадщину на себе. Виявилося, що держакти на землю не зареєстровані в єдиній системі координат. Порадили мені виготовляти нові держакти, платити за це 500 грн. Але зараз роблять якісь безкоштовні акти. Чи маю я на це право?"

Запитує Галина Нікітіна з міста Баранівка Житомирської області.


— Державні акти старого зразка, зокрема і видані 1997 року, чинні. За ними можна укладати будь-яку цивільно-правову угоду, — пояснює Олексій Гончар, 44 роки, із Вінницької філії державного земельного кадастру. — Але вони виготовлені за старим законодавством, реєструвалися в сільських радах. А нині державні акти мають бути внесені в автоматичну базу даних земельного кадастру. Тому Галині Нікітіній треба виготовити обмінний файл на старий держакт. Це має зробити та сама фірма, яка видавала документ. Послуга платна, може коштувати до 150 гривень. Якщо йдеться про 500 гривень, то, напевно, потрібно виготовляти ще й технічну документацію, робити знімки, тому така сума. Це вже не приватизація, а приведення документації до відповідних норм.

Чи може жінка безкоштовно виготовити новий державний акт?

— Ні, бо її земля вже приватизована. Отримати безкоштовно земельний акт можуть лише ті, хто має на руках рішення на приватизацію.

Зараз ви читаєте новину «Земельні акти старого зразка потрібно переробляти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі