вівторок, 03 жовтня 2006 18:39

"Ваші люди надмірно заполітизовані"

  Рассел Лайн: ”Одні підтримують незалежність України від Росії, інші навпаки — за об’єднання”
Рассел Лайн: ”Одні підтримують незалежність України від Росії, інші навпаки — за об’єднання”

Українознавець Рассел Лайн, 61 рік, із британської Фундації Томпсона каже, що українці дуже відрізняються від росіян і впевнений, що Україна вступить до Євросоюзу.


Ви приїхали до України вперше десять років тому. Що відтоді тут змінилося?

— Українці так само тяжко трудяться, щоб покращити своє життя. Тяжка праця — це типово для вашого народу. Цим українці схожі на британців. Усі ми маємо однакові проблеми: безробіття, здоров"я, навчання дітей.

Та дещо британців і українців дуже відрізняє. У нас люди взагалі не цікавляться політикою. Їм абсолютно байдуже, чим зараз займається їхній прем"єр-міністр. Українці ж надмірно заполітизовані. Вони розмовляють про політиків у барах, кафетеріях, на вулицях. Побільшало свободи у висловлюваннях. Незважаючи ні на що, це очевидний результат Майдану.

Які основні суспільні проблеми ви бачите в Україні сьогодні?

— Головною є різниця між сільськими та міськими регіонами. Якщо від"їхати буквально двадцять кілометрів від столиці, то ніби опиняєшся в іншому столітті. Одразу бачиш коней, бідних людей. Це дивно для ХХІ сторіччя. Такої різниці між регіонами в межах однієї країни бути не повинно.

Також проблема, що одні підтримують незалежність України від Росії, інші навпаки — за об"єднання. Росія досі впливає на вашу країну. У політиці, економіці, соціальній сфері. Навіть самі британці часто приймають українців за росіян. Хоча ви дуже сильно відрізняєтеся.

Чим саме?

— Росіяни не такі сильні духом. Вони не намагаються покращити своє життя з такою наснагою, як українці. Не є дружелюбними, як ви. Українці не розчаровуються так, як росіяни. Ви постійно шукаєте нові можливості для розвитку.

Який вигляд має нинішня українська влада?

— В Україні жахлива ситуація з бюрократією та корупцією. Звісно, з цим стикаються всі країни. Та проблема України в тому, що корупцією заражена вся  економіка — знизу доверху. Це одна з головних перепон на шляху до Європейського Союзу.

Коли ж Україна до нього прийде?

— Україна вже в Європі, а в Євросоюзі буде за 10–15 років. Це обов"язково станеться. Так чи інакше, помаранчева революція зробила для українців важливу справу. Тепер чиновники з ЄС лояльно ставляться не до українських політиків чи уряду, а до простих українців. Вам потрібно лишатися самими собою. І тоді все буде гаразд.

Зараз ви читаєте новину «"Ваші люди надмірно заполітизовані"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі