середа, 05 серпня 2009 18:06

В тіні перебуває 57% української економіки

На думку експертів, в тіні перебуває 57% української економіки. У Північній Європі тіньова частка становить 10–18%, у країнах Африки і Латинської Америки — 25–30%, у колишніх соціалістичних державах — 36–39%. У Білорусі цей показник сягає 19,3%, у Росії — 41,6%. Найпрозоріші правила гри — у Швейцарії — 8%, США — 8,9% та Австрії — 9,1%.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, 53 роки, пояснює: міністерство економіки обчислює тінізацію на основі непрямих даних — надходжень до бюджету, споживання електроенергії, доходів і витрат населення. Тому реальний тіньовий сектор більший.

Рівень тінізації показує довіру громадян і бізнесу до держави. Тож невипадково Україна — одна з останніх у Європі за надходженням іноземних інвестицій та індексом конкурентоспроможності бізнесу.

— Влада, замість щось робити для економіки, займається політичними розборками і перерозподілом власності та фінансів. Тому громадяни намагаються самотужки досягти добробуту, — додає він. — Інколи тінізація сприяє вирішенню соціальних проблем. Оті бабусі, що продають цигарки біля метро, доповнюють так свої мізерні пенсії. Вони заробляють те, що недодає держава.

Бабусі, що продають цигарки біля метро, заробляють те, що недодає держава

Економіст Борис Кушнірук, 43 роки, зауважує, що реальних цифр "тіні" не знає ніхто.

— Жодна методика не враховує всього розмаїття життя. Скажімо, якась жінка прибирає квартиру в заможнішої сусідки. Чи водій підвезе випадкового пасажира. Є ситуації, коли підприємства працюють, але не всю продукцію обліковують.

У попередні роки відсоток тіньової економіки в Україні скорочувався. Для підприємців стало вигідніше працювати відкрито, щоб мати доступ до кредитів. В умовах кризи перехід у "тінь" є найлегшим способом скоротити витрати. Підприємці йдуть на порушення, щоб вижити.

— Тінізацію поглиблює корупція, — додає Борис Кушнірук. — Отримання численних дозволів чи ліцензій не обходиться без хабарів. Підприємець має передбачити гроші й на це. Він же не проведе в себе по обліку, що дав хабара такому-то чиновнику.

Лише каральні заходи не виведуть економіку з тіні. Для цього необхідно створювати сприятливі умови для бізнесу. Доки триває криза, про це забули.

Зараз ви читаєте новину «В тіні перебуває 57% української економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі