пʼятниця, 25 жовтня 2019 07:30

В Америці пропонують визнати український полк "Азов" терористичною організацією

Автор: REUTERS
  Бійці полку ”Азов” стоять на варті на контрольно-пропускному пункті в Маріуполі. З іншими підрозділами Націо­нальної гвардії звільнили його від бойовиків у червні 2014-го. 4 вересня 2014 року, Донецька область
Бійці полку ”Азов” стоять на варті на контрольно-пропускному пункті в Маріуполі. З іншими підрозділами Націо­нальної гвардії звільнили його від бойовиків у червні 2014-го. 4 вересня 2014 року, Донецька область

40 членів американської Палати представників підписали звернення до Держсекретаря США Майка Помпео з вимогою внести полк "Азов" до списку іноземних терористичних організацій. Такі ж вимоги стосуються ще двох праворадикальних організацій у Європі.

Усі депутати, які підписали звернення, — з Демократичної партії. Наголошують на зв'язку "Азова" й терориста, який влаштував стрілянину в мечеті й Ісламському центрі новозеландського міста Крайстчерч у березні цьогоріч. Тоді 49 людей загинули, 40 — поранені.

До іноземних терористичних організацій США відносять "Ісламську державу", "Аль-Каїду", ХАМАС, "Хезболлу". В Європі — "Ірландську республіканську армію" та ЕТА, що виступає за незалежність Країни Басків, історичного регіону у Франції й Іспанії.

"Стрілець згадував, що тренувався з батальйоном "Азов" в Україні. Носив символ, пов'язаний із ними. Обидва нападники в містах Повей, Каліфорнія (27 квітня цьогоріч чоловік відкрив вогонь у синагозі. Загинула жінка, троє людей поранені. — ГПУ) та Ель-Пасо, Техас (у стрілянині в магазині 3 серпня терорист убив 22 осіб та поранив 24. — ГПУ) казали, що на них вплинув теракт у Крайстчерчі. Зв'язок між "Азовом" і терактами в Америці очевидний", — ідеться у зверненні.

У полку "Азов" кажуть, що звернення є інформаційною атакою на Україну, її суверенітет і державну безпеку: "Ми — офіційна структура Національної гвардії, що підпорядковується Міністерству внутрішніх справ і Генеральному штабу. Прирівнюючи "Азов" до терористів, поставили в один ряд із терористами всі інші українські підрозділи, що захищали Україну на фронті. Жодних доказів причетності "Азова" до терактів у Новій Зеландії ніколи не існувало. Це брехня та наклеп".

— Це не про "Азов", а про Україну. Якщо полк визнають терористичною організацією, наслідки вплинуть на всю державу, — говорить екс-посол України в США 49-річний Валерій Чалий в ефірі каналу "Прямий". — Катастрофічно неправильно, що немає реакції влади. Три-чотири рази ми вже відбивали такі атаки. Вони йдуть не від конгресменів, а заносяться з інших дверей. Ми знаємо цих людей — вони з Росії. Я як посол ходив до кожного з підписантів таких листів і пояснював їм усе. Зараз треба швидко реагувати. Працювати з Держ­депом, коли туди дійде той лист. Щоб далі не було руху. Аргументи в нас є. Доводи проти "Азова" непереконливі.

— Українське питання стало частиною внутрішньої політики США. Через недосвідченість нашої влади це грає проти України, — каже політолог Сергій Таран, 49 років.

— Тепер кожна українська структура чи організація є засобом заробити політичні бали на внутрішній арені для американських політиків. До виборів президента США 3 листопада 2020-го залишилося небагато часу. Демократи й республіканці роблять усе для згуртування свого виборця. Використовують Україну. "Азов" потрапив у політичну м'ясорубку американських виборів. Важко передбачити, яке рішення ухвалить щодо нього Вашингтон. Це залежить від багатьох факторів. Наприклад, від роботи нашого МЗС, політичної обстановки в самій Америці.

Зараз ви читаєте новину «В Америці пропонують визнати український полк "Азов" терористичною організацією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі