вівторок, 22 вересня 2020 08:20

Бухгалтерка стріляла в президента

Бухгалтерка стріляла в президента
Глава держави виходив із готелю "Святий Френсіс" коли у нього вистрілили. Фото: https://www.gettyimages

В Сан-Франциско 22 вересня 1975-го американка Сара Джейн Мур намагалася підстрелити президента США Джеральда Форда.

Президент США Джеральд Форд очолив країну цього ж року, коли після Вотерґейтського скандалу подав у відставку президент Річард Ніксон. Через три тижні після інавгурації його намагалася вбити Лінетт Фром. Жінку схопили і засудили довічно. Сара Джейн Мур вирішила теж спробувати убити лідера нації.

Мур працювала бухгалтером, відмовилася від трьох своїх дітей і виховувала лише наймолодшого. Кілька разів проходила курс лікування у психіатра та належала до членів лівого політичного угруповання з радикальними поглядами. Була платним інформатором ФБР. Інформувала бюро про незаконну торгівлю в районі зброєю, алкоголем і тютюном. Дістала собі револьвер 38 калібру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець за походженням заробив на вбивстві Кеннеді капітал

Жінка дочекалася, коли Форд приїде у її рідне місто із візитом. Заховала пістолет у сумку і змішалася із тритисячним натовпом, який пополудні зустрічав главу держави із готелю "Святий Френсіс". Коли відстань між нею і президентом була 12 м – вийняла пістолет і прицілилася. Сару помітив колишній морський піхотинець Олівер Сіпл. Він підштовхнув її руку, і куля пролетіла за кілька метрів від Форда. Приціл збився, куля поранила випадкову людину. Президента втягнули броньований лімузин і евакуювали.

За спробу вбити президента Сару Джейн Мур засудили до довічного ув'язнення. На волю вона вийшла через 30 років завдяки зразковій поведінці. Оліверу Сіплу з адміністрації президента надіслали лист із подякою.

У американському місті Даллас 22 листопада 1963 року смертельно поранений 35-й президент США Джон Фіцджеральд Кеннеді. На любительську відеокамеру це зняв Абрахам Запрудер, емігрант із українського міста Ковеля.

Зараз ви читаєте новину «Бухгалтерка стріляла в президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі