субота, 21 вересня 2024 10:05

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ змогли скористатись ситуацією для наступу на Курщину - аналітики

Попри те, що Росія готувалася до українського наступу, ЗСУ змогли скористатися ситуацією для здійснення операції в Курській області.

Російська влада знала про загрозу майбутнього наступу в Курську область місяцями, але не вжила адекватних заходів для усунення загрози. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики посилаються а публікацію The Guardian про російські урядові та військові документи, захоплені українськими силами в Курській області. Вони свідчать, що російські війська, дислоковані на Курщині, неодноразово попереджали військове командування про можливість українського наступу в Курську область, починаючи з кінця 2023 року.

Автор: understandingwar.org
  Українські війська продовжують операцію у Курській області РФ
Українські війська продовжують операцію у Курській області РФ

Документи, з якими ознайомилося видання, свідчать, що місцеве військове командування неодноразово віддавало накази про проведення додаткових навчань для російських військовослужбовців, які проходять службу в Курській області. А також про будівництво додаткових укріплень, підготовку окопів-приманок і військової техніки в рамках підготовки до майбутньої української операції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі села на Курщині пожалілися Путіну на мародерство російських солдат

В одному з документів зазначалося, що російські військові частини, дислоковані вздовж кордону, станом на червень 2024 року були укомплектовані в середньому лише на 60-70% від їхньої передбачуваної чисельності і переважно були укомплектовані погано підготовленими резервістами.

"Схоже, що російська влада не доклала жодних суттєвих зусиль для підвищення готовності російських військових частин, які несуть службу в прикордонних районах Курської області, або будівництва додаткових фортифікаційних споруд уздовж міжнародного кордону до вторгнення. І російська влада, можливо, вирішила проігнорувати ці запити через прорахунки щодо здатності України просунутися вглиб Курської області", - йдеться у повідомленні.

Аналітики зазначають, що ці документи підтверджують нещодавню оцінку ISW, що українські сили досягли оперативної несподіванки під час вторгнення в Курську область, незважаючи на те, що російська влада повідомляла про можливість вторгнення.

"Хоча російські війська, ймовірно, знали про різні точки вздовж кордону, в яких Україна могла б здійснити наступ, українські війська змогли використати невизначеність щодо їхніх оперативних намірів і спроможностей, щоб забезпечити оперативну раптовість", - зазначають в ISW.

За даними експертів, українські війська також експериментували з інноваційними методами, що поєднують наземні дії і безпілотні системи.

"Українська операція в Курській області демонструє, що несподіванка все ще можлива навіть на частково прозорому полі бою, де супротивник може спостерігати концентрацію сил, але не може достовірно розпізнати оперативні наміри і можливості противника", - додають в ISW.

Видання The Guardian посилаючись на віднайдені документи, повідомило, що російське військове командування знало про підготовку наступу України в Курській області ще за кілька місяців до початку операції.

Документи МВС Росії, Федеральної служби безпеки та Генштабу РФ журналістам нібито передала наприкінці серпня "група українського спецпідрозділу" за кілька годин після виходу з Курської області.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ змогли скористатись ситуацією для наступу на Курщину - аналітики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі