четвер, 04 січня 2007 15:21

Україна входить у період криз і модернізацій

І в політиків, і в громадськості багато тривожних очікувань від року, що настав. Прогнозують складний політичний процес, економічну нестабільність. Та значною мірою все це через пам"ять про буремні події 2004-го та політичні баталії двох наступних років. Навряд чи 2007-й буде таким катастрофічним, як здається на перший погляд.

Звісно, за інерцією триватимуть усі політичні конфлікти та перетягування канату. Доки не залатають спричинених політреформою законодавчих дірок, не буде створено нових традицій у стосунках бюрократичних структур президента, парламенту і Камбіну, а згодом — коаліції й опозиції. Тим не менше, загалом переважатимуть зовсім інші тенденції.

Найпершою, і головною, буде конкуренція за лідерство в об"єднавчих процесах. Показово, що 2006-й закінчився взаємними закликами державних лідерів і партій до діалогу, порозуміння та об"єднання нації. Не виключене й політичне об"єднання довкола ідеї економічних реформ. Адже, швидше за все, 2007-й стане роком вступу України до Світової організації торгівлі. Відповідно 2008-го постануть нові реалії та нові виклики для внутрішнього ринку. До цього треба готуватися. Зрештою, цей рік буде роком стабільного, консервативного зростання економіки. Використовуватимуть  потенціал тих галузей, на яких поки що вона й тримається, насамперед орієнтованих на експорт.

Уособленням соціал-популізму є Юлія Тимошенко та БЮТ

Безперечно, будуть цього року й виклики. Вони можуть з"явитися у стосунках центру та регіонів. Центр зволікає з реформою місцевого самоврядування й істотними змінами у бюджетних стосунках. Першим серйозним дзвоником для нього стала спроба регіональних еліт підготувати свою версію бюджетного кодексу. Отож якщо 2007-го центр не реагуватиме адекватно на вимоги регіонів, місцеві еліти можуть почати поводитися агресивніше.

Іншою проблемою може стати поширення соціал-популістських ідей, які формуватимуть нові ідеологічні правила політичної гри. Сьогодні уособленням соціал-популізму є Юлія Тимошенко та БЮТ. Зрештою, потенційно конфліктною є тема референдуму. 2006-й завершився на тому, що на основі зібраних раніше підписів було визнано доцільність його проведення щодо членства в НАТО. Утім, гадаю, всі політичні еліти розуміють, що референдум — це скринька Пандори. Незалежно від винесеного на нього запитання він може стати референдумом щодо довіри чи недовіри владі в цілому. А тому еліти, очевидно, домовляться утриматися від проведення цього року будь-яких референдумів.

Ще однією ознакою 2007-го буде те, що Україна поступово долатиме поділ на два політичні кольори — помаранчевий і блакитний. Країна повертатиметься до багатокольорової політики. Відроджується національно-демократична течія, "Наша Україна" повертається в соціально-ліберальний бік. Попереду модернізація Партії регіонів, оновлення лівих. Думаю, здивує нас ще й Комуністична партія. Тож Україна входить у період криз і модернізацій усіх політичних сил.

Зараз ви читаєте новину «Україна входить у період криз і модернізацій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі