вівторок, 16 квітня 2013 00:45

У свідомості людей Україна — це велика пастка

 

Українська реальність полягає в повному банкрутстві суспільної, економічної та державної моделі пострадянської країни, — каже викладач соціології національного університету "Києво-Могилянська академія" Антон Симкович, 32 роки:

— Людям тут не комфортно. Головних причин дві. Перша — відсутність перспектив для самореалізації людини, особливо на селі. Друга, ніхто не відчуває себе безпечно. Будь-який правоохоронець чи чиновник може безкарно з нас "пити кров".

Результати дослідження підтверджують існування щонайменше двох напрямків: Росія та західні країни. Росія — це протест проти нав'язування шарованої моделі патріотизму і вплив кремлівської пропаганди. А також тоталітарне замилування силою: "щоб усі боялись та не насміхалися". Вибір західних країн теж не дуже усвідомлений. Люди не знають життя за кордоном. Весь досвід — короткі туристичні тури. Це зрозуміло з переліку країн. У топ-списку нема ні держав реального народовладдя, ні країн із динамічною економікою й активним зростанням рівня життя, ні країн, де легко й дешево жити. Тобто люди не тільки невдоволені ситуацією, а ще й не можуть правильно втекти від такого існування.

Не зрозуміло, що зумовило вибір опитуваних, які хотіли б народитись деінде — економіка, клімат, культурна близькість чи, скажімо, те, що там не викидають сміття у річки чи не справляють потребу в під'їздах. Але саме прагнення виїхати свідчить, що побудова якісно нової держави неможлива без повного переформатування суспільних відносин. Без цього країна не має майбутнього, бо у свідомості людей вона буде ніби велика пастка.

Зараз ви читаєте новину «У свідомості людей Україна — це велика пастка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі