вівторок, 30 жовтня 2018 00:45

У медицині розпочнеться справжня Революція гідності

Рік тому Верховна Рада проголосувала за медичну реформу. Відтоді вона потроху проростала крізь застарілу совкову "систему наркома Семашко", а на всю країну лунали голоси ворогів реформи.

У цьому хорі злилися і кремлівський "Опоблок", і нібито майданівські Ольга Богомолець (очолює комітет Верховної Ради з охорони здоров'я. — ГПУ) та Олег Мусій (міністр охорони здоров'я у лютому-жовтні 2014 року. — ГПУ). Всіх їх об'єднувало категоричне несприйняття "засланої американки" Уляни Супрун і "непридатної до наших умов" західної медреформи. І от нарешті перші кошти від Держлікслужби прийшли "слідом за пацієнтом", ще далеко не в повному обсязі. Тепер можна поглянути, як це виглядає реально.

Розкажу власний досвід зіткнення з мед­реформою. Місце дії — містечко на Черкащині. Населення до 20 тисяч душ. У Центрі первинної медико-санітарної допомоги працюють 18 терапевтів і педіатрів, або ж по-новому сімейних лікарів, 36 медсестер, ще водії "невідкладки" та прибиральниці. Зарплата лікарів у старій системі — 4–5 тисяч, головлікарки — максимум до 7. Платню медсестер і водіїв соромно й озвучувати.

Несподівано кожному лікарю приходить нефіксована "зе пе", а оплата від Держ­лікслужби за кількість пацієнтів, які уклали з ними контракти на ­обслуговування. І виявляється, "брудними" хтось заробив за місяць нечувані раніше 60–70 тисяч, а хтось — ні копійки. Але на вулицю нікого не виставляють: півміста ще не уклали угоди, тож цих "несвідомих пацієнтів" розкидають порівну поміж непопулярними лікарями, і навіть їм дістанеться значно більше, ніж раніше.

Лікарі з першої зарплатні по-новому збільшують платню всім медсестрам для початку втричі, водіїв і прибиральниць теж не забувають. Ще з першого нового доходу скидаються на спільні витрати: опалення, світло, бензин. Нарешті вирішують проблему "е-медицини": всі попередні роки "центр" суворо вимагав комп'ютеризувати роботу лікарні, от тільки комп'ютери ніхто не поспішав купувати. Тож тепер доктори скидаються і закуповують 10 нових ноутбуків — більш як отримали за попередні 20 років.

І от після всіх витрат лікарі рахують свій чистий дохід. Суми залежать від числа укладених контрактів, починаються від 10 до 12 тисяч. І це ще неповна виплата, наступного місяця за такого ж розподілу очікується "мінімалка" від 16 тисяч гривень. Нагадую: на медреформу не виділяли жодної копійки додаткових коштів. Це виключно зміна правил розподілу тих, які вже були в бюджеті цього року.

Отак у реаліях провінційної Черкащини "заслана гамериканка руйнує нашу прекрасну медицину". Чи всі задоволені? Уявіть, ні!

Хірурги, лори, гастроентерологи й інші профільні фахівці виявляється ображені тим, що "прості" терапевти тепер отримують більше за них. А все просто — Рада поки що не ризикнула поширити медреформу на вторинну та третинну ланки. Цікаво, як скоро в цих лікарів обурення "несправедливою медреформою" перейде в раціональне мислення. І простий розрахунок: скільки ж вони отримуватимуть, якщо вимагатимуть від парламенту "американської" реформи для себе? Як тільки це станеться, в медицині розпочнеться справжня Революція гідності. Як пацієнт, я сподіваюся до цього дожити.

Євген Дикий, екс-командир роти батальйону "Айдар", директор Національного Антарктичного наукового центру

Зараз ви читаєте новину «У медицині розпочнеться справжня Революція гідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі