середа, 30 грудня 2020 06:06

Світ штормитиме в наступному десятилітті

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Наступне десятиліття обіцяє бути надскладним через наслідки пандемії і найбільшої за 100 років економічної кризи. 2024-го президентські вибори відбудуться не тільки в Україні, а й у значущих для нас США і Росії.

Економіка розвивається циклічно. Кризи є невідворотними. Передостання хвиля економічних колапсів прокотилася наприкінці 1990-х. За десятиліття була нова. Влітку 2019-го економісти очікували на кризу вже наступного року. Її причинами називали американо-китайську торгову війну й бульбашку корпоративного боргу — у восьми найбільших економіках світу він зріс за 10 років із $34 трлн до $51 трлн. Тоді ще про пандемію коронавірусу не було мови. З нею зазнали колапсу й готельно-туристична галузь, і пасажирські перевезення.

Падіння світової економіки стало найбільшим із початку ХХ століття. Загальні втрати сягають $12 трлн. Вірус не подоланий. Подекуди криза триватиме до 2025 року. Як мінімум половину наступного десятиліття світ буде бідніший, ніж раніше. Це не сприяє стабільності.

Криза 2020 року стане поворотним пунктом в американській історії, коли на карту буде поставлено саме існування Сполучених Штатів.

Центр із контролю і запобігання захворюванням може оголосити про початок пандемії нового заразного вірусу. Конгрес ухвалить систему заходів обов'язкового карантину. Президент віддасть наказ частинам Національної гвардії блокувати райони поширення епідемії. Мери міст протестуватимуть. Міські банди почнуть перестрілки з добровільними дружинами із забезпечення правопорядку в передмістях. На президента тиснутимуть із вимогою запровадити воєнний стан.

Думаєте, це минулорічні передбачення? Перше — з книжки 1992 року, друге — 1997-го. Автори Вільям Штраус і Ніл Хау розробили теорію поколінь для опису політичних циклів американської історії. Що 25–33 роки у США завершується повне коливання політики від лібералів до консерваторів і назад. Кожен перехід супроводжує нестабільність, а закінчення циклу — криза, як-от Громадянська війна чи Велика депресія. До 2025 року має початися новий цикл, а отже — криза.

"У США 50-річні сплески нестабільності відбулися приблизно у 1870, 1920 і 1970 роках. Ще один може статися 2020-го. Будуть серйозні економічні спади. І стрімке зростання числа людей у віці 20–25 років, як молодіжний сплеск, який супроводжував турбулентність 1960–1970-х", — пише у часописі "Нейче" Пітер Турчин 2010 року. Тоді світ лише виринав із кризи. Його прогноз не брали до уваги.

На Америку впливають три довгострокові тенденції — перевиробництво еліт, збільшення міграції та погіршення фінансового стану держави, стверджує Турчин. Останню тенденцію він пояснює не лише тимчасовими негараздами, а й проблемою розшарування суспільства. Країна наче в середньому багатшає, але насправді одні стрімко збільшують статки, а решта зубожіє. Тоншає середній клас, основа стабільності. У бідних кварталах починаються заворушення.

Збіднення широких верств нагадує ситуацію початку минулого століття. Перевиробництво еліт зараз сягнуло показника, востаннє зафіксованого у 1880-х. Це означає, що кількість молодих людей з освітою, грошима й амбіціями перевищує здатність суспільства надати їм керівні посади. Починається конкуренція. З'являється контреліта, здатна покликати за собою маси в прагненні зруйнувати чинну політичну модель і запровадити нову.

Турчин передбачає, що в 2020-х усі негативні тенденції досягнуть піку. На Америку чекає хвиля насильства. А погано їм — погано й нам.

У Росії проблеми мають протилежну природу, але однакові наслідки. Якщо у США йдеться про перевиробництво еліти, то там би старі прогодувати в умовах тотального скорочення кормової бази — нафтової на 63% і газової ренти на 7%.

На тлі дикої корупції, загальної неефективності й західних санкцій Росія змушена обкрадати власне населення, щоб зберегти рівень достатку еліти. Підвищення пенсійного віку й податків — звідси. Нагорі точиться боротьба за доступ до годівнички із посадками і вбивствами. Реальні доходи громадян — найнижчі з 1999 року. В таких умовах 2024-го знову повинні відбутися перевибори Володимира Путіна на посаду Путіна. Не факт, що в Росії не повториться сценарій цьогорічної Білорусі.

Сусідній цар може вирішити подолати свої проблеми за рахунок маленької звитяжної війни, як 2014-го. "Можемо повторити" акурат до 10-річчя анексії Криму — цілком реальна загроза. Наприклад, щоб вирішити водні проблеми півострова.

Всередині нашої зірки також відбувається посилення й слабшання термоядерних процесів — із циклом в 11 років. На піки сонячної активності припадають 75% усіх масових подій людської історії, спалахів хвороб і нашестя комах. Уперше цю закономірність довів 1918 року Олександр Чижевський. 1996-го професор Гьоттінгенського університету Сьютберт Ертель перевірив 2000 подій світової історії з 1700-го по 1985 рік і знайшов зв'язок із активністю світила.

Попередній пік сонячної активності припав на 2013-й. Пам'ятаємо, що переживала Україна і світ. Наступний період найбільшої сонячної активності прогнозують на 2023–2025 роки. Нервову систему людей, пригнічених пандемією і бідністю, підстьобне нагайка сонячної енергії. Події 2020-го здадуться нам іграми в пісочниці. Навіть якщо президент Володимир Зеленський втримається на посаді всю каденцію, вибори 2024 року мирно не минуть.

Нікуди не зникають фактори, які важко спрогнозувати чи виміряти. Наступного десятиліття нас можуть очікувати нові пандемії. Продовжаться локальні війни, зокрема недалеко від України — на Кавказі, Балканах, а то й у Придністров'ї. Бо російський імперіалізм вийшов на пік своєї потужності, а йому в спину дихає імперіалізм турецький. Продовжаться кліматичні негаразди, через які на Землю чекають війни за прісну воду, голод і масові міграції. Ці проблеми спричинять зростання популізму навіть там, де раніше люди поводилися стримано.

Україні не звикати бути на краю шторму. Але здається, що цього разу штормитиме одночасно зі сходу, із заходу та зсередини.

Зараз ви читаєте новину «Світ штормитиме в наступному десятилітті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі