середа, 25 травня 2011 09:49

Стрибки цін на овочі повторюватимуться

Імпорт овочів минулого місяця зріс до 41,5 тис. т із початку року. Це вдвічі більше, ніж у квітні 2010-го. Причиною цього є значне зростання цін на картоплю, капусту, помідори, цибулю, моркву і столовий буряк, вважає експерт "Українського клубу аграрного бізнесу" Роман Сластьон, 24 роки:

— Овочі стають дефіцитним товаром, хоч їх виробництво не зменшилося порівняно з минулим роком. Торік значна частина врожаю вимерзла в непристосованих сховищах. А остання зима була м'яка. Тому причина дефіциту інша — втрати на етапі зберігання і транспортування від виробника до споживача. Близько 30–40 відсотків урожаю загубили по дорозі.

Як уникнути таких втрат?

— Основну частину овочів вирощують у приватних господарствах. Це дрібнотоварне виробництво. Зберегти врожай селянам ніде, на сучасні сховища з режимами вологості й температури нема ресурсів. А це перше, що потрібно будувати в аграрному секторі.

Іще один вихід — створювати обслуговуючі кооперативи, що зберігали б, переробляли і транспортували б сільськогосподарську продукцію. Значно покращило б ситуацію розгортання оптових ринків із великими сховищами. Тут уже бракує ініціативи не виробникам, а бізнес-середовищу.

Бізнес не бачить прибавливості агровиробництва?

— Виробництво та зберігання овочів раніше не було рентабельним. Зацікавлення цим ринком останнім часом зросло. Але за рік-два змінити кардинально ситуацію не вдасться.

Ми імпортуємо овочі першого набору, що традиційно виробляли самі. На нашому дефіциті гріють руки іноземні виробники. Тому стрибки цін повторюватимуться.

Зараз ви читаєте новину «Стрибки цін на овочі повторюватимуться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі