пʼятниця, 26 жовтня 2018 06:30

США виходять з угоди про ядерне роззброєння з Росією

— На гербі Сполучених Штатів орлан з одного боку тримає 13 стріл, а з іншого — оливкову гілку як знак миролюбної політики. То ваш орлан уже всі оливки склював, залишилися самі стріли? — говорить президент Росії 66-річний Володимир Путін 23 жовтня.

Він звертається до радника глави США з національної безпеки Джона Болтона, 69 років, під час зустрічі в Кремлі.

Болтон запевнив, що знайде відповіді на запитання Путіна, але "оливкову гілку з собою не привіз".

— Я так і думав, — сказав на це глава РФ.

Переговори тривали півтори години. Домовилися, що американський президент зустрінеться з російським 11 листопада в Парижі. Востаннє бачилися в Гельсінкі 16 липня.

Болтон і Путін обговорювали рішення Дональда Трампа про вихід США з угоди щодо ядерного роззброєння. Її підписали Михайло Горбачов і Рональд Рейган 1987 року. Забороняє виробляти, випробовувати, розгортати балістичні та крилаті ракети середньої і малої дальності. Москва порушує угоду з 2013-го, говорить Джон Болтон журналістам після переговорів:

— У Європі вже розташовані російські балістичні ракети. Це і є загрозою, а не вихід США з договору.

— Зараз стосунки між Вашингтоном і Москвою навіть гірші, ніж за часів холодної війни. І зустріч Трампа з Путіним у Парижі навряд їх покращить, — каже експерт-міжнародник Олександр Хара, 41 рік.

— США та Росія мають завеликі розбіжності. Особливо в питаннях оборони.

Щодо України президент РФ не готовий іти на поступки. А Трамп не може домовитися з ним, якщо б і хотів, — його стримує Конгрес. Є вірогідність, що українське питання проігнорують. Для президента Америки зараз ключове — вихід США з угоди про ядерне роззброєння.

На майбутніх переговорах можуть позначитися проміжні вибори в Конгресі (6 листопада мають переобрати нижню палату парламенту. — ГПУ). Росія вже починає впливати на них через соціальні мережі. Можливий скандал.

"Штати готові до нової гонки озброєнь, вони будуть посилювати санкції, — коментує журналіст Віталій Портников, 51 рік. — Цього може й не статися, якщо Путін піде на поступки. Однак він не піде. Бо не вірить, що на Росію чекає доля СРСР".

Зараз ви читаєте новину «США виходять з угоди про ядерне роззброєння з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі