вівторок, 19 вересня 2006 18:09

Селянам вигідно стати підприємцями

37-річний Дмитро Некифорак 15 років пропрацював лісничим. Два роки тому цю роботу втратив. А знайти нову у своєму рідному селі Кобаки на Івано-Франківщині не зміг.

Дмитро став на облік у місцевий центр зайнятості, одержав статус безробітного. А через три місяці взяв одноразову допомогу для організації підприємницької діяльності — трохи більше двох тисяч гривень. Зайнявся туристичним бізнесом: влаштував у будинку готель, почистив ставки, налагодив риболовлю. Бізнес пішов.

— Знайти роботу в селі дедалі важче. Багато сільськогосподарських  та переробних підприємств закриваються. Існуючі ж вільні місця не влаштовують людей через низьку чи взагалі натуральну оплату праці, — коментує голова Державного центру зайнятості Володимир Галицький, 44 роки. — Усередині літа для селян пропонували лише 24,1 тисячі вакансій. На кожну з них претендувало по сім безробітних.

Але безробітні селяни можуть стати підприємцями — займатися фермерством, побутовим обслуговуванням, транспортними перевезеннями, зеленим туризмом. Як стартовий капітал можна отримати одноразову виплату, як у випадку з Дмитром Некифораком. Для міста це гроші невеликі, але для села — досить суттєві. Хто насіння закуповує, хто вулики, хто облаштовує під готель власну хату.

— Людина повинна бути на обліку в центрі зайнятості не менше трьох місяців, — каже про умови одержання такої допомоги заступник начальника відділу Державного центру зайнятості Надія Товстенко, 51 рік. — Якщо протягом цього терміну не знайде підходящої роботи, то може зареєструватися як підприємець.

Тоді отримає одноразову допомогу по безробіттю за 9 місяців — мінімальна становить сьогодні 121 грн. Але для цього треба пройти тестування, закінчити за державний рахунок спеціальні курси і  захистити свій бізнес-план.

До того ж у Законі про держбюджет на 2006 рік уперше записали: якщо новоспечений підприємець витрачає гроші не на те, що записано в його бізнес-плані, то мусить їх повернути. Стежить за цим центр зайнятості. Але якщо бізнесмен згорнув свою діяльність через півроку після її початку, то нічого повертати не повинен.

Зараз ви читаєте новину «Селянам вигідно стати підприємцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі