четвер, 27 січня 2022 07:50

Санкції не зупинять Росію від вторгнення

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

— Якщо Росія вдасться до наступу військами, які є зараз на українському кордоні, це буде катастрофою для неї. Російські банки не зможуть здійснювати операції з доларами. Не виключаємо обмежень проти енергетичного сектору РФ, — заявив президент США 79-річний Джо Байден 19 січня за підсумками року свого перебування на чолі країни. — Росія має перевагу над Україною. І, ймовірно, зможе здобути перемогу в разі широкомасштабного конфлікту. Однак зазнає наслідків — негайних і довгострокових.

У відповідь на російську агресію посилимо союзників по Північноатлантичному альянсу на східному фланзі. А також збільшимо оборонну підтримку України.

Я вже відправив українцям сучасну техніку, оборонне обладнання на понад 600 мільйонів доларів. Це суттєво підвищить кількість втрат Росії у разі вторгнення. Москва має чіткий вибір — переговори і дипломатія або ж конфронтація та наслідки.

— Обмеження однозначно вдарять по Росії, але не зупинять її. Не призведуть до падіння економіки чи політичного режиму, — говорить економіст Олексій Кущ, 47 років.

— Байден казав про відключення російських банків від системи міжнародних платежів СВІФТ. Вона зареєстрована в Європі. В її структурі на першому місці стоїть долар, на другому — євро. Це основні валюти. Далі йдуть фунт, швейцарський франк, японська єна, канадський долар, китайський юань і російський рубль. Міністерство фінансів США може заборонити федеральній резервній системі обслуговувати транзакції російських банків у доларах. Технічні можливості є. Але щоб це спрацювало, потрібні такі ж рішення від ЄС стосовно євро, Великої Британії — стосовно фунтів. Але навіть тоді в Москви залишиться можливість проводити транзакції в юанях. Росія та Китай працюють над збільшенням взаємного обігу національних валют.

Росія активно готувалася до цього. Якби такі санкції запровадили 2014-го, під час анексії Криму, завдали б російській економіці великої шкоди. Зараз Москва пройшла половину шляху створення власної платіжної системи. Їй потрібні ще три-чотири роки для завершення. Американські санкції паралізують зовнішні економічні розрахунки, але не внутрішні.

На російську платіжну систему "Мир" припадає 30–40 відсотків роз­рахунків. Переважно бюджетників і державних компаній. За кілька тижнів вона може туди ж перевести решту населення.

Іран від початку Ісламської революції відключений від СВІФТу, але це не паралізувало його фінансову систему. Місцеві банки працюють, економічний і політичний курс країни не змінився.

Мета санкцій — стримати Москву від подальшої агресії, а не завдати непоправної шкоди. Тому їх застосовують по чайній ложці. Якщо одразу всі — нічого не залишиться в арсеналі.

Нема жодних ознак, що Москва почала йти на поступки в переговорах із Вашингтоном. Має козирі — вдалі випробування гіперзвукової зброї. Може надати її недружнім до США країнам — Ірану, Північній Кореї, Венесуелі. Якщо Іран отримає її — це означає кінець американському домінуванню в Перській затоці. Нещодавно Путін відвідав Індію. На початку лютого будуть переговори між Росією і Китаєм. Явно спрямовані проти Штатів. Росія підвищує ставки.

Зараз ви читаєте новину «Санкції не зупинять Росію від вторгнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі