вівторок, 18 травня 2021 11:44

Українців почали арештовувати за сфабрикованим звинуваченням

Українців почали арештовувати за сфабрикованим звинуваченням
Спецслужби вигадали справу СВУ, щоб виправдати репресії проти українців. Фото: АрміяInform

18 травня 1929 року почалися арешти причетних до сфабрикованої справи Спілки визволення України.

Процес мав на меті легалізувати репресії проти українців та скомпрометувати політику українізації.

Для показового судового процесу відібрали 45 осіб на чолі з академіком Сергієм Єфремовим. Головними осередками СВУ назвали Академію наук і Православну автокефальну церкву України.

Підсудних звинуватили у підготовці терактів, які мали здійснювати члени "Спілки української молоді" та лікарі. Слідство говорило про зв'язки організації із центром УНР за кордоном.

Процес відбувся над 45 особами в будівлі Столичного оперного театру у Харкові від 9 березня до 19 квітня 1930 року. Квитки на процес розповсюджували поміж працівників державних установ. У газетах проводили кампанію проти українських націоналістів. Обвинувальний акт читали три дні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лісі розстріляли священника

Усього до судового процесу залучили 474 особи. Засудили до розстрілу 15 осіб, до концтаборів — 192, вислали за межі Української СРР 87, засудили умовно трьох, звільнили від покарання 124 особи.

Суд над звинуваченими в справі організації "Спілки визволення України", якої не існувало, розпочався в Харківському оперному театрі 9 березня 1930 року. Справу сфабрикували в ОДПУ УРСР для дискредитації провідних українських діячів. До судового процесу залучили приблизно 474 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Українців почали арештовувати за сфабрикованим звинуваченням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі