понеділок, 18 травня 2020 19:24

Не боявся ні куль, ні бездоріжжя - випробували перший танк

Не боявся ні куль, ні бездоріжжя - випробували перший танк
Перший в світі бойовий танк. Фото: kgb.ua

18 травня 1915 року під Ригою випробували перший у світі танк "Усюдихід".

Його побудував Пороховщиков Олександр Олександрович, який взявся за реалізацію одного із двох проектів гусеничних броньованих машин. Їх надіслали у розпал боїв Першої світової, у головне військово-технічне управління Російської імперії.

У той час на фронті масово застосовували артилерію для руйнування захисних споруд і знищення живої сили із наступним введенням у прорив своїх військ. Насправді виявилося, що по переораній вибухами, із зруйнованими шляхами, ділянці "чистого прориву" не вдається ввести війська досить швидко. Окрім того, супротивник діючими залізничними та ґрунтовими шляхами в глибині своєї оборони встигав підтягувати резерви та блокувати прорив. Також розвиток прориву утруднювався складністю постачання через лінію фронту. Ще одним фактором, який перетворював маневрену війну на позиційну, було те, що навіть тривала артпідготовка не могла повністю знищити усі дротяні загородження та кулеметні гнізда, які надалі сильно сковували дії піхоти.

Тому необхідно було створити машину, яка б не боялася відсутності дороги і ворожих куль. Протягом двох років у Росії працювали над реалізацією задуму. І вже у 1915 році перший танк з'явився на світ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катували електричним струмом, виривали нігті, морили голодом і холодом - як знущалися з "розвідника №1"

Насправді перший танк придумав ще Леонардо да Вінчі. Адже на той час він не став популярним, і згодом про нього забули. Танк да Вінчі мав вигляд дерев'яного "ящика" на колесах з бійницями для стрільби.

Зараз ви читаєте новину «Не боявся ні куль, ні бездоріжжя - випробували перший танк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі