понеділок, 18 травня 2020 08:21

Катували електричним струмом, виривали нігті, морили голодом і холодом - як знущалися з "розвідника №1"

Катували електричним струмом, виривали нігті, морили голодом і холодом - як знущалися з "розвідника №1"
Страту ізраїльського шпигуна Елі Коена транслювали по сирійському телебаченню і телеканалам інших країн, аби ні в кого не виникало сумніві у її справжності. Фото www.gettyimages.com

На площі Мучеників в сирійській столиці Дамаска 18 травня 1965-го публічно стратили ізраїльського розвідника Елі Коена. Чотири роки він шпигував у Сирії на користь Ізраїлю.

"Розвідник номер один" народився у релігійній сім'ї сирійських євреїв. Навчався в Єгипті, після переїзду в Ізраїль вступив у школу розвідників. Військова розвідка Ізраїлю "Моссад" вважається однією з найбільш ефективних і професійних у світі. З часу проголошення незалежності Ізраїлю 1948-го із Сирією він у стані війни. На той час Коен вже мав родину – дружину і двох дітей. Дев'ять місяців його готували до місії: вчили стеженню, шифруванню і роботі зі складною радіотехнікою. Навчили розрізняти та запам'ятовувати моделі танків, гаубиць і літаків. Вивчив сирійський діалект арабської.

Під новим ім'ям - Каміль Амін Таабет, успішний бізнесмен сирійського походження їде в Аргентину. Там зближується із сирійською громадою, відвідує дипломатичні прийоми. Його рекомендують як "щедрого мецената і полум'яного патріота" члену партії арабського соціалістичного відродження Аміному Ель Хафезу. Чоловіки здружуються. Після військового перевороту в Сирії той стає президентом. А вірного друга призначає радником міністра оборони. Щотижня агент за допомогою портативного радіопередавача передає секретну інформацію в Массад Найважливіша - про плани змінити русло річки Йордан. Араби хотіли позбавити Ізраїль джерела питної води. Завдяки Коену військові розбомбили сирійську техніку, яку планували для цього використовувати. До думки агента в Сирії прислухаються військові, політики і бізнесмени. Він став людиною президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стіну плачу Ізраїль захопив на другий день війни

Ель-Хафез призначив нового главу політичної поліції - полковника Ахмеда Суедані. Його завдання – шукати "крота". Бо розвідка Ізраїлю постійно на крок попереду. Полковник таємно замовив із Радянського союзу сучасне обладнання, щоб знайти радіочастоту, з якої відбувається витік інформації. Місце його розташування приголомшило усіх. Коен знімав апартаменти просто навпроти президентського палацу. Звідти передавав секретну інформацію. 18 січня 1965-го в 8.30 ранку в його квартиру увірвався загін озброєних людей в цивільному на чолі з полковником Ахмедом Суедані. Коен все зрозумів і відрекомендувався:

- Я - ізраїльтянин, майор Елі Коен. Ось мій армійський номер. Я служу в розвідці і вимагаю, щоб мене судили відповідно до Женевської конвенції.

Коена кинули до в'язниці. В перший тиждень до нього таємно приходили найвпливовіші люди Сирії, чиновники і військові. Просили не розповідати про співпрацю і дружбу із ними на допитах. Розвідника катували чотири місяці за наказом президента. Пропускали через тіло електричний струм, виривали нігті, били, морили голодом і холодом. Елі Коена засудили до смертної кари.

В Ізраїлі шукали шляхи для його порятунку. Обговорювався варіант проведення операції зі звільнення з допомогою спецназу і навіть широкоформатні військові дії. На захист Коена офіційно виступили британська королева Єлизавета, папа римський Павло VI, президент Шарль де Голль.

Місце страти на площа Мучеників охороняли співробітники спецслужб, поліцейські і солдати. Елі Коен сам зійшов на ешафот. Відмовився від маски на обличчя. Два ката обернули його в традиційне біле полотнище, накинули мотузку на шию. Рабин прочитав молитву. Через мить тіло Елі Коена вже хиталося на шибениці. Щоб прах не викрали, сирійці викопали бункер завглибшки в 30 метрів. Останки залили бетоном, а на цьому місці розпочали комерційне будівництво.

7 червня 1967 року в ході "Шестиденної війни" ізраїльтяни захопили Стіну плачу у Східному Єрусалимі. Внаслідок того збройного конфлікту Ізраїль за шість днів переміг армії сусідніх держав, а під його контроль перейшли Західний берег ріки Йордан, Голанські висоти і Східний Єрусалим.

Зараз ви читаєте новину «Катували електричним струмом, виривали нігті, морили голодом і холодом - як знущалися з "розвідника №1"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі