середа, 21 квітня 2021 08:21

Українські вояки відбили атаку удесятеро чисельнішого війська

Українські вояки відбили атаку удесятеро чисельнішого війська
Усім куреням УПА в бою 1943-го вдалося вирватися з оточення хоч і з втратами. Фото: armyua.com.ua

На Рівненщині в урочищі Гурби 21 квітня 1944-го почалася найбільша битва військ УПА й НКВД. У ній брало участь понад 40 тис. людей, бронетехніка, кінний полк та авіація.

Підрозділи НКВД чисельністю понад 30 тис. бійців оточили близько 3,5 тис. воїнів УПА. У бою брали участь відділ південної групи УПА-Північ під командою Петра Олійника — "Енея" та з'єднання УПА-Південь під командуванням Василя Кука — "Леміша". Загалом сили повстанців разом із місцевими селянами становили неповних 5 тис. бійців.

В арсеналі було дві батареї гармат різних систем і кілька мінометних ланок, окремі курені мали на озброєнні протитанкові рушниці. На боці ворога була кількісна перевага, авіація та танки. Окупанти розраховували швидко розгромити відділи УПА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбили 180 українців у селі

Воїни УПА на чолі із командиром Василем Куком зайняли кругову оборону. Вони відбивали ворожі атаки, бої безперервно тривали по 8-11 год. Енкаведисти зазнали великих втрат у людях та техніці. Найзапекліші бої відбулися 21-25 квітня. Бій тривав на всіх відтинках оборони і тільки ввечері радянським військам удалося оточити повстанців у так званий "гурбенський котел" та захопити Гурбенську Гору.

Близько тисячі радянських солдатів загинули, ще кілька сотень померли від поранень. Усім куреням УПА вдалося вирватися з оточення хоч і з втратами. НКВД захопило до полону близько сотні вояків УПА. Після страшних катувань усіх полонених стратили.

Радянські війська спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а мешканців вивезли. Кількість загиблих військових і цивільних під час тих подій донині точно не встановлена.

24 жовтня 1944-го між чорноліським куренем УПА та загонами НКВД відбувся бій під Лещавою-Горішньою. Став найбільшою битвою українських повстанців із внутрішніми військами СРСР на території сучасної Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Українські вояки відбили атаку удесятеро чисельнішого війська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі