середа, 24 квітня 2024 01:30

З України намагалися вивезти древні артефакти
4

З України намагалися відправити за кордон справжні нуклеуси періоду неоліту.

Древні люди відколювали від нуклеусів пластини й виготовляли з них ножі та сокири, повідомляє пресслужба Київської митниці.

Митники виявили у посилці за кордон археологічні артефакти з 6 тисячоліття до нашої ери.

Посилка прямувала з Кривого Рогу до США. У ній знайшли три відшліфовані камені з чіткими гранями - кам'яні ядрища з кременю, які називаються нуклеусами.

У посилці знайшли нуклеуси
Фото: Київська митниця
У посилці знайшли нуклеуси
У посилці знайшли нуклеуси
У посилці знайшли нуклеуси

Знахідку оцінили у Національному музеї історії України. Там підтвердили, що до США намагалися відправити автентичні нуклеуси. Вони походять із північно-західної та західної частин України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи розповіли про найдавніший храм Волині

"Нагадуємо, що предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі України. Їхнє місце у Музейному фонді України", - наголосила пресслужба митниці.

На вивіз предметів, що мають культурну та історичну цінність, потрібен дозвіл Мінкульту. Відправник посилки такого не надав. Нуклеуси вилучили.

Археологи розповіли, що нещодавно відкриті підземелля вежі Чарторийських луцького Окольного замку вели до приміщення міського єзуїтського колегіуму XVII ст. Нині тут досліджують 7 кімнат, в одній з яких є хід у таємну.

Зараз ви читаєте новину «З України намагалися вивезти древні артефакти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі