середа, 07 червня 2017 10:20

Стіну плачу Ізраїль захопив на другий день війни

Стіну плачу Ізраїль захопив на другий день війни
"Шестиденна війна" 1967 року. Фото: Вікіпедія

7 червня 1967 року в ході "Шестиденної війни" ізраїльтяни захопили Стіну плачу у Східному Єрусалимі. Внаслідок того збройного конфлікту Ізраїль за шість днів переміг армії сусідніх держав, а під його контроль перейшли Західний берег ріки Йордан, Голанські висоти і Східний Єрусалим.

Ізраїльська держава була проголошена 14 травня 1948 року після виведення британських військ з Палестини. Наступного дня Єгипет, Трансіорданія, Сирія, Ліван та Ірак оголосили Ізраїлю війну з метою недопущення реалізації Плану ООН по розділу Палестини, знищення новоутвореного єврейської держави. Напружена військова обстановка змусила Ізраїль нанести 5 червня 1967 року повітряні та наземні удари. Першим постраждав Єгипет - за день були знищені 304 з 419 єгипетські літаків і 6 авіабаз. Цього ж дня були розгромлені ВПС Йорданії та Сирії, а також завдані удари по авіабазах Іраку. 7 червня ізраїльтяни захопили Стіну плачу у Східному Єрусалимі - найсвятіше місцем для іудеїв усього світу. Зараз щодня до Стіни приходять тисячі людей, що моляться і не тільки євреї, а й інші народи. Анексована у Йорданії східна частина Єрусалиму в супереч резолюції ООН була юридично об'єднана Ізраїлем у єдиний адміністративний центр і у 1980 році Єрусалим був оголошений єдиною і неділимою столицею Ізраїлю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Єрусалимі гравці "Динамо" молилися біля Стіни Плачу

9 червня президент Єгипту Насер заявив про свою відставку, яка не була прийнята. Він звинуватив країни Заходу у таємній участі у війні на боці Ізраїлю. 10 червня Рада Безпеки ООН домоглася припинення вогню всіх ворогуючих країн - Ізраїль погодився на припинення бойових дій того ж дня, а Єгипет - наступного.

За шість днів війни Ізраїль в 2,5 рази збільшив свою територію, втративши в бойових діях 779 чоловік убитими, втрати арабських країн були значно суттєвішими - 11 500 тисяч вбитих єгиптян, 2500 - сирійців, 696 - йорданців і 10 - іракців.

Зараз ви читаєте новину «Стіну плачу Ізраїль захопив на другий день війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі