четвер, 14 грудня 2006 18:34

Шахи можуть закінчитися грою "в Чапаєва"

Череда кадрових перестановок в уряді практично завершена. Вакантними лишаються лише посади міністра закордонних справ та глави Служби безпеки України. Прем"єр-міністр Віктор Янукович домігся звільнення з підконтрольної йому виконавчої вертикалі практично всіх, хто міг представляти хоча б найменшу загрозу повному контролю над урядом. Залишився тільки міністр оборони Анатолій Гриценко.

Парламентська опозиція — Блок Юлії Тимошенко і "Наша Україна" — розколота взаємними підозрами й ревнощами. Прем"єрська команда організувала справді дуже успішний візит свого шефа до Сполучених Штатів. Вояж не пройшов без ускладнень, проте головне таки сталося — Америка визнала в Януковичеві партнера.

Проте саме тепер, коли відчуття повного тріумфу мало б нарешті втішити амбіції переможців і дати можливість зустріти Новий рік у чудовому гуморі, з"являється непевність. "Нові друзі" президента — так зараз іменують Віталія Гайдука, Віктора Балогу та їхніх заступників — дали "антикризовикам" зрозуміти, що політика потурання часів Олега Рибачука остаточно відійшла в минуле.

Не раніше березня Ющенко розпускає Верховну Раду

По суті, менеджери з вулиці Банкової нав"язали своїм опонентам з вулиці Грушевського нові правила шахової гри, сенс якої полягає в наступному. Кожен крок "регіоналів" віднині супроводжуватиметься гросмейстерським ходом "нових друзів" у відповідь. Ви нам провал переговорів з приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО, ми вам — директиви Ющенка до візиту Януковича до Штатів. А якщо останній їх не дотримається, скасуємо візит взагалі. Ось, приблизно так.

Про те, що команда прем"єра нові правила змушена була прийняти, яскраво свідчать останні кадрові зміни. На призначення  Валерія Хорошковського новим заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони Кабмін блискавично відповів призначенням Нестора Шуфрича міністром з надзвичайних ситуацій. Призов Хорошковського логічний з двох міркувань. По-перше, його бізнесовий досвід — а за підсумками 2006 року той увійшов до п"ятірки найефективніших менеджерів Росії —  знадобиться Ющенкові для формування паралельного Кабміну на базі Секретаріату президента та РНБО. По-друге, мобілізація його медійних активів в "Інтері" потрібна, якщо президент врешті націлився на достроковий розпуск Верховної Ради.

Тоді логіка шахової партії така. "Нові друзі" чекають кінця 60-денного терміну з моменту відставки Тарасюка — а норма Конституції передбачає, що якщо персональний склад уряду не сформовано повністю протягом цього часу, президент має право на розпуск — і подальшого падіння рейтингу Партії регіонів. Юрія Луценка ставлять  на чолі списку "Народного союзу "Наша Україна". І не раніше березня Ющенко розпускає Верховну Раду та призначає на травень-червень нові вибори.

Щоправда, після цього шахова партія перетвориться на шашкову гру "в Чапаєва". Чи готовий президент в неї зіграти, стане зрозуміло вже незабаром.

Зараз ви читаєте новину «Шахи можуть закінчитися грою "в Чапаєва"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі