пʼятниця, 12 квітня 2019 06:40

Росія полює на українців за війну в Грузії

Автор: WWW.TOMAT.RV.UA
  Іван Мамчур командував третім полком спеціальних операцій української армії
Іван Мамчур командував третім полком спеціальних операцій української армії

Найманець Федеральної служби безпеки РФ Олег Сморо­дінов, 51 рік, 16 вересня 2016 року розстріляв начальника відділу Рівненського СІЗО, колишнього військового розвідника 37-річного Івана Мамчура. Вбили за те, що під час війни з Росією 2008-го допомагав грузинській стороні, пише журналіст американського видання "Нью-Йорк Таймс" Майкл Швірц. Розслідування опублікували 31 березня.

Івана Мамчура застрелили у під'їзді рівненської багатоповерхівки. Смородінов орендував квартиру на першому поверсі і стежив за ним. Дістав замовлення від двох кураторів ФСБ у Москві. Мав вистежити шістьох осіб — у Кременчуці, Шепетівці, Львові, Пустомитах, Рівному, Кривому Розі, Харкові. Кожній людині зі списку дали кодове ім'я. Мамчур був "розою".

16 вересня 2016-го Смородінову надійшло повідомлення з Москви: "Роза повинна бути зірвана сьогодні". Чекав Мамчура біля його квартири з пістолетом із глушником. Коли той вийшов із ліфта, вистріляв у нього всю обойму. Смородінов утік до Москви. За вбивство отримав фургон "Мерседес" від спецслужби РФ. Обіцяні $5 тис. йому не дали — бо залишив зброю на місці злочину.

Смородінова заарештували 17 листопада 2016-го, коли їхав в Україну побачитися з колишньою дівчиною. Вона попередила поліцію. ДНК Смородінова виявили на зброї і недопалках із місця вбивства. Провину визнав. Мотивом злочину слідство вважало те, що Мамчур служив у спецпідрозділах Збройних сил у зоні АТО.

Росіянин Смородінов переїхав в Україну підлітком. Відсидів у в'язниці за хабарництво і здирництво. Воював на Донбасі на боці проросійських бойовиків. Був поранений і 2015 року оселився в Москві.

Смородінов досі чекає на вирок у Рівненському СІЗО.

Журналіста Майкла Швірца зацікавили й інші люди зі списку. Смородінов під час інтерв'ю дав йому коди до своїх сторінок у соцмережах і розповів, як дістати перелік. Кореспондент звернув увагу, що всі люди у ньому — з військовим минулим.

Москва стверджувала, що в Грузії її винищувачі збивали з української зброї, пише журналіст. Партія регіонів, що тоді була в опозиції, опублікувала імена українців, які, ймовірно, брали в цьому участь. Одне з них було у переліку Смородінова. Ще двоє зі списку — у книгах російських істориків про війну в Грузії. В Україні підтвердили, що четверта людина теж була в Грузії. Але не повідомили подробиць. П'ятий сам сказав журналістові, що був тоді у Грузії, але "не брав участі у війні".

— На щастя, ці громадяни живі, — заявив "Нью-Йорк Таймс" голова Нацполіції Сергій Князєв, 47 років.

Представники української влади підтвердили журналісту, що Мамчур був у Грузії, коли почалася війна. Командував третім полком спеціальних операцій української армії — елітного підрозділу, бійці якого були також в Іраку й Афганістані. При цьому ні Мамчур, ні інші українські військові не брали участі в бойових діях у Грузії, наполягає Київ.

2006 року президент Росії підписав закон, що легалізує вбивства за кордоном людей, які є цілями спецслужб РФ.

— Ми не знаємо, хто переправляв зброю з України під час конфлікту. Хто б це не був, ця людина зробила велику помилку. Зброєю керували українські фахівці — це був злочин. Якщо ми знайдемо підтвердження цього, ми вступимо в контакт із людьми, які це зробили, — говорив Володимир Путін 2008-го.

Зараз ви читаєте новину «Росія полює на українців за війну в Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі