пʼятниця, 08 лютого 2013 00:45

Рік навчання в Польщі коштує дві тисячі євро

Українці становлять більшість студентів-іноземців у Польщі. Такі результати звіту польської освітньої організації "Перспективи". У 2010-2011 навчальному році у Польщі навчалися 3,9 тис. наших співвітчизників. Цьогоріч — близько 8 тис.

— Щороку до Польщі приїжджають півтори тисячі нових студентів-українців, — розповідає радник польського посла в Україні з питань науково-освітньої співпраці Анна Кузьма, 44 роки. — Попит на тамтешню освіту пов'язаний з тим, що 2004-го Польща стала членом Євросоюзу. Тепер там можна здобути диплом європейського зразка. Ціна на навчання у кілька разів нижча, ніж у Великій Британії чи Франції. У середньому 2 тисячі євро за рік. Вона може різнитися залежно від вузу і спеціальності.  Правничі та економічні дорожчі за гуманітарні.

Зараз українці є пріоритетом для Польщі. Вони мають можливість отримати грант, стажування, відбувається обмін. Легко вчать польську. Деякі вузи пропонують знижки. Найкращі студенти можуть навчатися безкоштовно. Здебільшого такі можливості надають політехнічні університети.

Найактивніше українців приймає Вроцлав — місто-побратим Львова. Земляцтва українських студентів є в Любліні, Жешуві, Гданську, Познані та Варшаві. Кілька років тому навчатися до Польщі їхали переважно із західних областей. Тепер — з усієї України.

Диплом, отриманий у Польщі, не дає права на роботу в країні. Тільки на час навчання особа отримує спеціальну студентську візу. Найкращим студентам, звісно, пропонують залишитися. Випускникам з України важче знайти роботу, ніж полякам. Більшість українців повертаються додому. Для Польщі так вигідніше — вони знають польську мову. Потім із ними легше розвивати співпрацю в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Рік навчання в Польщі коштує дві тисячі євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі