четвер, 12 жовтня 2023 13:49

Корабель Чорноморського флоту підняв український прапор

Корабель Чорноморського флоту підняв український прапор
Есмінець "Завидний" рухається Чорним морем Фото: wikipedia

12 жовтня 1917 року есмінець "Завидний" першим серед кораблів Чорноморського флоту підняв український прапор і відмовився його спускати. Матроси вимагали надання Україні автономії та намагалися пробудити "демократію" в Росії.

Українізація армії та флоту розпочалася після приходу до влади в Києві Центральної Ради. Великих труднощів не зазнавала, адже на кораблях ЧФ служило більше половини українського особового складу, а в містах-портах діяли великі українські матроські громади.

Вже влітку українці флоту почали вимагати від командування дозволу на підняття українських прапорів, але через протести керівництва та російських матросів змушені були одразу їх спускати. 12 жовтня у Центральній Раді йшлося про проведення Українських Установчих зборів, що команда "Завидного" вирішила підтримати.

"Ми, українці, підняли свій національний український прапор на гафелі задля того, щоби показати, що не дивлячись на віковий гніт, все-таки живі ще сини нашої славної матері-України, а значить жива та сила, яка повинна відновити права нашої славної, дорогої України. Цим ми показали, що ми, як і вся демократія Росії, вимагаємо проголошення Російської федеративної демократичної республіки, а значить вимагаємо автономії як для інших, так і для всієї рідної і дорогої матері-України. Підняттям прапора ми показали, що являємо собою силу, і що цю силу ми застосуємо для досягнення своїх омріяних цілей задля відновлення всіх прав пригнічених народів. Ми, українці, не спустимо піднятий нами наш національний прапор до того часу, як існуємо ми і існує міноносець" - йшлося у заяві моряків. Містила й заклики до боротьби проти буржуазії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові полку імені Павла Полуботка виступили проти влади

Незабаром українські прапори підняли ще близько 60 кораблів, серед яких були лінкори, крейсери, есмінці, сторожовики, транспортники. Перейшли на український бік і команди 14 підводних човнів.

17 жовтня морський міністр Тимчасового уряду, адмірал Дмитро Вердеревський, надіслав Центральній Раді телеграму, в якій засудив підняття українських прапорів на кораблях, назвавши це актом сепаратизму від Росії.

Після прийняття Третього універсалу і проголошення ним автономної Української Народної Республіки, майже половина кораблів усього флоту підняли українські прапори. Подібні акції проходили і на Балтійському флоті та в Каспійській, Сибірській, Амурській і Північно-льодовитій флотиліях. Утім, Центральна Рада проявила політичну нерішучість і не змогла закріпити ці успіхи.

Більшовики, які повалили Тимчасовий уряд у ході Жовтневого перевороту, розпочали на флоті широку агітацію і терор. Кораблі один за одним піднімали червоні революційні прапори, а "Завидного" захопили в Одесі.

1918 року есмінець перейшов під контроль німців, а згодом французів, білогвардійців та врешті знову потрапив до рук "червоних".

Збори воїнів-українців Чорноморського флоту та міського населення, які підтримали боротьбу Центральної Ради за автономію всіх українських земель Російської імперії, відбулися 25 серпня 1917-го в Севастополі. На зборах українських моряків сформували Українську чорноморську громаду. На той час у складі Чорноморського флоту було 65% українців.

Зараз ви читаєте новину «Корабель Чорноморського флоту підняв український прапор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі