понеділок, 03 квітня 2006 17:46

"Перерахунок голосів лише викличе нові маніпуляції та конфлікти"

Вибори закінчилися, проте український політикум досі лихоманить. Ті, що за попередніми даними не подолали 3-відсотковий бар"єр, вимагають перерахунку голосів. У цьому об"єдналися політичні опоненти: Блок Наталії Вітренко, "Пора-ПРП", блок Литвина, НДП, партія "Віче", блок Кармазіна та інші.

— Ці політичні сили просто хочуть привернути до себе увагу громадськості, викликати зайву дискусію в суспільстві, — впевнений директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень Сергій Толстов, 50 років. — Перерахунок голосів викличе лише нові маніпуляції та конфлікти.

Політолог вважає, що перерахунок міг би суттєво вплинути лише на результати блоків Вітренко та Литвина. За попередніми даними ЦВК, першій не вистачає 0,07 відсотка, а Литвину — 0,57 відсотка.

Загалом, непроходження у Верховну Раду нинішніх "протестуючих" не є несподіванкою. Невтішні для них результати прогнозували численні передвиборні соціологічні дослідження. Крім того, майже однакові з ЦВК цифри дали опитування на виході з виборчих дільниць — екзит-поли.

— Перерахунок не вплине на загальний результат цих виборів, — вважає генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто, 58 років. — Можуть бути хіба що незначні коригування в бік тієї чи іншої політичної сили.

Сьогодні на своє останнє засідання збереться Верховна Рада нинішнього скликання. Очевидно, аутсайдери виборів спробують ухвалити закон про перерахунок голосів на всіх виборчих дільницях. Хоча, судячи з розкладу сил у парламенті, це нереально. На думку Сергія Толстова, перерахунок можливий лише на деяких дільницях. Всі інші варіанти спрямовані на те, щоб загальмувати процес скликання нового парламенту:

— Ті ж, що програли, за будь-якого підрахунку шансів все одно не мають.

Зараз ви читаєте новину «"Перерахунок голосів лише викличе нові маніпуляції та конфлікти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі