середа, 06 вересня 2006 17:25

"Найімовірніше, партію очолить Микола Катеринчук"

  Тарас Березовець: ”Новий президентський проект не зможе забрати виборців ”Нашої України”
Тарас Березовець: ”Новий президентський проект не зможе забрати виборців ”Нашої України”

Директор департаменту політичного консалтингу агентства "Мартін ґруп" Тарас Березовець, 31 рік, прогнозує створення двох нових політичних партій в Україні, передбачає лідерство Миколи Катеринчука та єднання Йосипа Вінського з Юлією Тимошенко.


Чи в Україні найближчим часом будуть створені нові політичні партії?

— Сьогодні є попит на дві нові партії абсолютно протилежного ідеологічного спрямування. Про перший проект люди вже чули. Це — політична сила, до складу якої може увійти частина "Нашої України". Зокрема Юрій Єхануров, В"ячеслав Кириленко та Микола Катеринчук.

Сама ідея цього проекту не нова. Партія спробує сповідувати націонал-демократичну ідеологію. Із цим якраз не впоралася "Наша Україна". Окрім того, вона не змогла засвідчити прихильності до президента. Давно вже не підтримує президентського курсу, а грає власну гру. Тому й виникла потреба в створенні нового проекту.

Другою політичною силою може стати партія соціал-демократичного спрямування. Бо таку ідеологію українські виборці підтримують. Після зникнення з політичного олімпу Соціал-демократичної партії (об"єднаної) вона стала ще актуальнішою. Зрештою, партія Медведчука насправді ніколи її не сповідувала. Інтерес до створення такої партії вже виявила Юлія Тимошенко. Вона зібрала для цього певну кількість партійних функціонерів.

Нові партії будуть політтехнологічними проектами?

Іншими такі проекти бути сьогодні не можуть. Поки що жодних підстав для розпуску Верховної Ради  немає. Тому нічого не залишається, як створювати такі технологічні проекти.

Утім, новий президентський проект не зможе забрати виборців "Нашої України". Бо їх фактично вже не існує. Велика частина електорату "нашоукраїнців" перейшла до Партії регіонів.

Яку роль у створенні партії "під президента" відіграватиме Юрій Луценко?

— Він навряд чи очолить цю партію, бо є міністром внутрішніх справ. До того ж цього не дозволить президент. Віктор Ющенко має великий вплив на Луценка. А тому останній діятиме не за власним бажанням, а за вказівкою президента. Тобто, може долучитися до нового політичного проекту лише як член партії.

Хто ж тоді її очолить?

— Її обличчям точно не стане Юрій Єхануров, оскільки він фактично вже є секретарем РНБОУ. Йому дуже важко буде поєднувати дві посади. Найімовірніше, проект очолить Микола Катеринчук, який давно має такі амбіції. Катеринчук — людина з високо розвиненими комунікативними якостями. Він набув досвіду партійного будівництва, може спокійно зібрати регіональні осередки "Нашої України" та створити на їхній базі партію.

Ющенко має великий вплив на Луценка

Якщо такий проект усе ж створять, президент зможе готуватися до можливого розпуску Верховної Ради. Це може статися приблизно наприкінці 2007 року.

Кажуть, партію очолить не Катеринчук, а В"ячеслав Кириленко...

— Микола Катеринчук має набагато вищий рейтинг, ніж Кириленко. Той — теж людина молода та амбіційна. Однак не такий упізнаваний, як Катеринчук, не має такого політичного досвіду. Звісно, він у нього є, та Кириленко ніколи не займався партійним будівництвом, був чиновником і простим депутатом. І в цьому Катеринчукові програє.

Тимошенко підтримуватиме Миколу Катеринчука  фінансами?

— Ні. По-перше, в Юлії Тимошенко зараз брак коштів. Спонсори вклали в її блок великі гроші. Та прем"єром вона не стала, і ці гроші доведеться повертати. Тому нині вона не може фінансувати когось іншого. Принаймні до кінця цього року.

По-друге, якщо Микола Катеринчук скористається фінансовою допомогою лідерки БЮТу, всі відразу про це дізнаються. Не думаю, що він хоче саме цього. Бо партія створюватиметься під президента та за його особистої згоди. Тобто, гроші Тимошенко тут недоречні.

Чи створюватиме свою партію Йосип Вінський?

— Обов"язково. Зараз він перебуває поза політичним процесом. Його позиції в Соцпартії є слабкими, тому іншого виходу в нього немає.

Його партія матиме безпосередній стосунок до Юлії Тимошенко. Цілком можливо, що вони разом сповідуватимуть у новому проекті соціал-демократичну ідеологію. Йосип Вінський має  величезний досвід. Він розбудовував СДПУ(о) ще 1992 року. Як ніхто інший, цей політик здатен створити партію не згори, а знизу. Тому він дуже потрібен Юлії Тимошенко. І ніколи не залишиться людиною без партії.

Зараз ви читаєте новину «"Найімовірніше, партію очолить Микола Катеринчук"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі