вівторок, 16 квітня 2013 07:45

"Люди не довіряють владі, а разом з нею і гривні"

Національний банк України має намір обмежити розрахунки готівкою. Товари, дорожчі за 150 тис. грн, пропонують оплачувати тільки через банк.

— Ідея скорочувати готівковий обіг має переваги, — вважає економічний експерт Борис Кушнірук, 47 років. — По-перше, готівка сама по собі дорога. Держава витрачає гроші на її друк, зберігання, рахування, на обіг. Безготівковий розрахунок потребує менше затрат. По-друге, через безготівкові розрахунки держава може контролювати більше платежів, а тому їй простіше оподатковувати людей і бізнес.

Хто ще виграє? Від популяризації безготівкових грошей — банки. Гривня не виконує функцію накопичення. Люди не довіряють владі, а разом з нею і гривні. Більшість зберігають великі суми в доларах. Доведеться переводити їх у гривні. При продажу валюти — щось втрачаєш. Потім потрібно перерахувати гривні власникові товару. За це платиш комісійні. На цьому ланцюжку люди втратять 1-2 відсотки заощаджень. А банки опиняються у виграші. На цій процедурі вони зароблятимуть не менше як 8 мільярдів гривень на рік.

150 тисяч гривень — це ціна переважно за авто або квартиру. Як правило, такі розрахунки відбуваються офіційно. Коли люди продають будинок, то не приховують реальної  вартості. Сплачують податок, щоб усе було законно. Так само і купівля авто — усе реєструється. З новою вимогою нотаріус не прийме підтвердження про угоду, якщо розраховувалися паперовими грошима.

Кажуть, такий крок ліквідує тіньову економіку. Це не так. Її гравці й далі платитимуть готівковими доларами. Вони не понесуть їх у банк. Держава може натиснути тільки там, де відбуваються офіційні розрахунки.

Зараз ви читаєте новину «"Люди не довіряють владі, а разом з нею і гривні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі