понеділок, 26 грудня 2005 17:35

Коли Кличко переміг, побільшало Віталіїв

br />

Був такий випадок. Односельці недолюблювали голову колгоспу, якого звали Федором. Коли він помер, його онука, теж Федора, діти ні за що лупцювали. Допоки батьки хлопчика не відмолили гріхи дідуся в церкві.

— Новонародженого не варто називати ім"ям родича, — радить кандидат історичних наук Галина Бондаренко, 50 років. — Тим більше — покійного. Бо кожне ім"я має велику силу. Між близькими людьми з однаковим ім"ям є певний невидимий зв"язок. Тому не треба "прив"язувати" дитину до долі померлого родича. Адже вона отримає у спадок усі його негативні емоції, переживання, незавершені справи й навіть гріхи.

З іншого боку, називати доньку іменем матері чи бабусі, а сина — батька чи дідуся є українською традицією. Так само, як і послуговуватися церковним календарем.

Не треба дитину "прив"язувати" до долі померлого родича

Часом батьки хочуть здивувати або шокувати інших. Звичайно, ніхто вже не називає дітей Драздопермою (Да здравствует первое мая), Тракториною чи Мелором (Маркс, Энгельс, Ленин и Октябрьская революция). Та в моду ввійшли інші оригінальні імена. Отак з"являються Маріанни Степанівни Мотузки.

— До вибору імені батькам варто ставитися вкрай відповідально. Це ж, найчастіше, на все життя, — каже директор Деснянського РАГСу міста Києва Людмила Калкатіна, 57 років. — Кому треба, щоби дитині було незручно вимовляти власне ім"я? Адже змінити його можна лише в порядку, передбаченому чинним законодавством.

Дівчаток нині полюбляють називати іменами переможниць пісенних конкурсів — Русланами, Тінами. А ще Анастасіями, Даринами й Христинами. Хлопчиків — Микитами, Богданами, Максимами. А коли торік старший Кличко став чемпіоном світу, значно побільшало Віталіїв.

Поширені імена, пов"язані з першим коханням, улюбленим героєм телесеріалу і? президентом.

Офіційно дозволено мати два імені

— Під час помаранчевої революції багатьох хлопчиків називали Вікторами, а дівчаток — Вікторіями, — згадує Людмила Тимофіївна. Нерідко українці навіть в іменах продовжують перебувати під впливом "старшого брата". От і стає Олена — Єлєною, Микита — Нікітою, а Христина — Крістіною. Мовляв, моя дитина — як захочу, так і назву! У цьому разі в документі роблять примітку: ім"я дано за бажанням батьків. До речі, отримати свідоцтво про народження дитини можна безкоштовно. У чотири гривні обійдеться ламінування. Зареєструвати дитину батьки зобов"язані протягом місяця.

Іноді при виборі імені немовляти в родині ледь не доходить до бійки. Адже хтось мріяв про просто Марію, а комусь до вподоби лише Антуанета. Що тут вдієш? Проте вихід існує навіть із такої ситуації, бо офіційно дозволено мати два імені. І навіть більше,  якщо так прийнято в національних традиціях родини чи котрогось із батьків. До речі, у Західній Європі вважають: що більше в людини імен, то більше вона має янголів-охоронців. У нас зазвичай дають подвійне ім"я, якщо першого нема у святцях. Приміром, Любава-Марія.
 

Половина батьків беруть ім"я зі святців
Володимир Міхненко, 38 років, митрофорний протоієрей Храму Успіння Пресвятої Богородиці Пирогощі Української православної церкви Київського патріархату:
— Якихось особливих заборон щодо того, як наректи дитину, у православній церкві немає. За календарем вибирають ім"я впродовж 40 днів, від дня народження й до моменту хрещення. А це — понад 150 імен відомих святих. Батьки мають пам"ятати: немовля прийшло в цей світ з Божої волі. І тут, на грішній Землі, його в будь-яких життєвих ситуаціях підтримуватиме Ангел-Охоронець, ім"я якого дали дитині саме за церковним календарем.
Останніми роками 50% українців прислухаються до церкви, тобто до святців. Роблять це виключно з власної волі. Священики вже давно не нав"язують таких імен, як Акакій, Калістрат або Сосфена. На Західній Україні зберігається традиція давати дівчатам імена, похідні від чоловічих. Скажімо, Степанида чи Володимира.

Зараз ви читаєте новину «Коли Кличко переміг, побільшало Віталіїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі