середа, 06 вересня 2006 17:24

Дефіциту газу бути не повинно

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко, 47 років, повідомив, що на сьогодні Україна закачала у свої підземні газосховища 21 млрд кубометрів газу.

— Уряд розраховує, що на 15 жовтня, коли розпочнеться опалювальний сезон, у підземних газових сховищах буде накопичено 24,7 мільярда кубометрів, — розповів міністр.

За його словами, уже закачані в наші газосховища 21 млрд кубометрів газу розподіляються так: приблизно 7 млрд належить компанії "РосУкрЕнерго", 8 — "УкрГаз-Енерго", 4 — НАК "Нафтогаз України", 1 млрд  — ВАТ "Укрнафта". Решта — іншим компаніям.

— Раніше Україна закачувала власного газу 15–16 мільярдів кубів, — каже директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін, 51 рік. — Сьогодні ж його небагато. "Нафтогаз України" має лише 4 мільярди кубів. "УкрГаз-Енерго" — це спільне підприємство... Але загалом очевидним є збільшення обсягів закачування. Гадаю, дефіциту газу не буде.

Голова правління Альянсу "Нова Енергія України"  Валерій Боровик, 32 роки, так само вважає, що нинішні підземні запаси газу підстав для занепокоєння не дають.

— Для повного забезпечення потреб опалювального сезону разом зі страховим резервом газу Україні потрібно трохи більше 30 мільярдів кубометрів, — каже він. — Уряд достатньо швидко накопичує необхідні об"єми. Є висока ймовірність того, що загрози для початку опалювального сезону не буде. Водночас уже закачані в підземні газосховища об"єми палива не дозволятимуть Росії звинувачувати Україну в несанкціонованому відборі газу.

Володимир Саприкін, однак, вважає, що більше підстав для оптимізму від такого інтенсивного закачування газу має Західна Європа. Коли там буде пікове споживання, газ підкачуватимуть у транзитну трубу. А щодо українців, то головною проблемою тепер стає ціна на туркменський газ: позавчора Ашгабат підняв її до $100 за тисячу кубометрів.

— Можна очікувати, що вже цього року вартість газу для України на українсько-російському кордоні може суттєво зрости, — зазначає експерт. — Контракт передбачає постачання туркменського газу за новою ціною вже з четвертого кварталу цього року.

Щодо майбутнього опалювального сезону, то тут можуть виникнути інші, не пов"язані з новими цінами проблеми.

— Комунальне господарство зношене, — каже Валерій Боровик. — Це продемонстрували торішні події в Алчевську. Інфраструктура країни не готова для проведення опалювального сезону в безаварійному режимі.

Зараз ви читаєте новину «Дефіциту газу бути не повинно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі