четвер, 11 серпня 2011 06:30

За три роки селянам доведеться купувати доїльні апарати

Міністерство агрополітики хоче створити безприбуткові кооперативи на базі кожної сільради. Про цю форму господарювання розповідає 51-річний Михайло Данькевич з Асоціації фермерів та землевласників:

— За принципом кооперації працюють більшість селян у світі. У Швеції, наприклад, фермер здоїв молоко, молоковоз приїхав і відвіз на завод.

У молочарському кооперативі має бути щонайменше 50 дворів, де тримають корів. Потрібен хоча б один молоковоз із охолоджувачем і аналізатором жирності. За вимогами Світової організації торгівлі, рука людини не повинна торкатися молока. Зараз більшість доїть руками. Тому селянам доведеться купувати доїльні апарати. Вони коштують близько 3 тисяч гривень. Вигідніше домовитися із сусідами і купити апарат на три-чотири корови. 10 відсотків коштів на обладнання мав би виділяти кооператив, бо все дармове в господарстві не цінується ще з радянських часів.

Кооператив має напряму укласти договір із молокозаводом. Тоді селяни не втрачатимуть грошей через посередників, які зараз скуповують молоко майже за безцінь. Ціна молока мала б покривати витрати кооперативу на збір і транспортування молока. Прибутків така структура не повинна б мати. Якщо кооператив обкладатимуть податками, ніхто у ньому не захоче працювати.

Сільради могли б керувати кооперативами — виділяти приміщення, створювати умови для роботи, вкладати якусь частку коштів. Допомогти із молоковозами мала б держава. Принаймні минулий уряд мав програму закупівлі молоковозів з охолоджувачами. Зараз її нема.

Кооператив може займатися і закупівлею м'яса. Для цього на території сільради слід облаштувати сертифікований пункт забою. Якщо вдасться витіснити посередників, закупівельна ціна на м'ясо теж зросте.

Кілька неприбуткових кооперативів уже працюють. Наприклад, у селі у Вінницькій області об'єдналися власники 100 корів. Сільська рада виділила людям приміщення для лабораторії. Найняли на роботу трьох: керівника кооперативу, працівника лабораторії і водія. Кооператив заготовляє і постачає селянам корми. Раніше селяни продавали перекупникам молоко за 1 гривню 10 копійок. Кооперативу вдалося підвищити ціну на 40 копійок. Молокозавод щодня отримує сталу кількість чистого, охолодженого молока зі стійким відсотком жирності. При цьому насильно у кооператив людей ніхто не заганяв — деякі селяни відмовилися і далі продають молоко перекупникам.

 

"Це пахне якимось колхозом"

— На вимогу Світової організації торгівлі Україна з 2014-го має заборонити забій худоби у приватних дворах. Зрозуміло, є певні стандарти гігієни продуктів. Але українські реалії такі, що говорити про забій худоби у спеціалізованих пунктах узагалі гірко, — каже експерт Інституту ім. Горшеніна 31-річний Володимир Застава.

— Сільській бабусі доведеться їхати до нього за 20 кілометрів і платити держмито, щоб дозволили "підготувати курку до продажу". Це пахне якимось колхозом і призведе до того, що на ринках з 2014-го ми не побачимо українського м'яса і сала. Усе буде привозне, а супчик з домашньої курочки зникне з раціону.

Кооператив вигідний лише великим фермерським господарствам. Люди, які хочуть чимось займатися, роблять це вже зараз. Владі краще не заважати їм це робити. Проте замість того, щоб зменшити корупційну складову, яка докучає селянинові на кожному кроці, вона створює нову інстанцію, яка збиратиме ще один податок.

 

Зараз ви читаєте новину «За три роки селянам доведеться купувати доїльні апарати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі