понеділок, 04 вересня 2006 16:51

"Цей парламент не скасує депутатських пільг"

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Степан Хмара: ”У нинішній Верховній Раді працюють представники трьох найбільших олігархічних груп”
Степан Хмара: ”У нинішній Верховній Раді працюють представники трьох найбільших олігархічних груп”

Колишній народний депутат Степан Хмара, 69 років, каже, що характерним для нинішнього парламенту буде задоволення інтересів великого капіталу і що спробують підняти прохідний бар"єр на виборах до Верховної Ради.


Чого можна очікувати від Верховної Ради цієї осені?

— Цей склад парламенту дуже важко прогнозувати. Втім, навряд чи будуть ухвалені якісь  потрібні для України закони. У нинішньої Верховної Ради інша філософія. Тут працюють представники великого капіталу — фактично трьох найбільших олігархічних груп. Для них національні інтереси будуть на задньому плані. А власні, корпоративні, — пріоритетними.

Невідомо, скажімо, як цей парламент вирішуватиме паливно-енергетичні проблеми. А вони з наближенням зими стають усе гострішими.

Непокоїть і те, що Верховна Рада може "допомогти" Україні втратити надзвичайно важливі для національної економічної безпеки об"єкти. Може початися новий переділ власності й повальна непрозора приватизація.

Які потрібні для країни закони не зможе ухвалити цей парламент?

— Наприклад, про скасування депутатських пільг. Чи той же закон про податок на нерухомість. Бо у Верховній Раді дуже багато людей, що володіють колосальною нерухомістю. Хоча такий закон міг би бути одним із механізмів того, як багаті ділилися б з бідними. Цей законопроект неможливо було проштовхнути в попередньому парламенті. А в цьому — тим паче.

Чи легко проходитиме ухвалення бюджету на 2007 рік?

— Десь після 15 вересня Кабмін має подати його проект до Верховної Ради. Боюся, що знову посилять податковий прес на середній і малий бізнес. Бо крупні підприємці будуть проштовхувати через державний бюджет преференції для власного бізнесу. Намагатимуться менше до бюджету платити, але більше на ньому заробляти. А втрати для державної скарбниці компенсуватимуть за рахунок рядових платників податків.

Переглядати соціальні зобов"язання попередніх урядів небезпечно

У Партії регіонів кажуть, що насамперед будуть ухвалювати закон про Кабінет Міністрів...

— Вони вже пробували урядовою постановою обмежити право президента давати доручення урядові. Скасували його право призначати керівника "Укрзалізниці". Це, на мій погляд, була своєрідна перевірка реакції Віктора Ющенка. І надалі вони намагатимуться зменшувати можливості президента впливати на уряд. А головне — контролювати його діяльність.

Чи ухвалюватиме ця Верховна Рада популістські закони?

— Зараз це робити дуже складно, бо такі рішення треба підтримувати реальними грішми. А де ж їх узяти, якщо, за словами Миколи Азарова, намічається дефіцит бюджету? З іншого боку, переглядати соціальні зобов"язання попередніх урядів також небезпечно. Бо правлячі партії втрачатимуть свою популярність.

Кажуть, що ця Верховна Рада спробує підняти прохідний бар"єр на парламентських виборах — до п"яти чи семи відсотків...

— Спроби зробити це однозначно будуть. Якщо не під час цієї сесії, то на наступній. Їм вигідно підняти бар"єр, щоб відсікти націонал-демократичні сили й нові політичні проекти. І таким чином зберегти вплив на українську політику великих кланів.

Водночас представлені зараз у Верховній Раді політичні сили насправді лише частково відображають уподобання виборців. Тоді як у справді демократичних країнах виборче законодавство роблять таким, щоб максимально забезпечити представництво населення у парламенті.

Наскільки міцною є нинішня парламентська більшість?

— Вона не така вже й монолітна. Так само як і групи, що опинилися сьогодні в опозиції. Там також будуть свої труднощі. Бо не всі, хто прийшов до парламенту за великі гроші, захочуть тягти опозиційну лямку.

Серйозні проблеми будуть у БЮТу. Це фракція кон"юнктурників, що формувалася під прем"єрство Юлії Тимошенко, під майбутній розподіл посад. А зараз ситуація змінилася. І як поведуть себе бізнесмени з БЮТу — це питання.

Дедалі неодноріднішою стає "Наша Україна". Там є олігархічно-кланова й патріотично налаштована частини. Тому може бути розкол на дві депутатські групи — особливо у разі входження "Нашої України" в коаліцію з Партією регіонів та її союзниками.

Зараз ви читаєте новину «"Цей парламент не скасує депутатських пільг"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі