вівторок, 04 червня 2013 06:15

Які наслідки матиме ухвала Конституційного суду?

Віктор Мусіяка, 66 років, професор права Києво-Могилянської академії, народний депутат другого і четвертого скликань:

— Конституційний суд порушив кілька статей Основного закону й створив небезпечний прецедент. Тепер можна продовжити і повноваження президента, і Ради, скажімо, з п'яти до семи років, якщо комусь захочеться.

Юрій Ключковський, 64 роки, екс-нардеп та представник кандидата в президенти Віктора Ющенка в Центрвиборчкомі:

— Хтось вирішив подовжити повноваження теперішньої Київради? Ні. Верховна Рада має право ухвалити подовження повноважень? Ні. Конституційний суд пояснив, що чергові місцеві вибори мають відбутися в жовтні 2015-го. Слова "Київ" там нема. Призначити позачергові вибори — це конституційне зобов'язання парламенту. Хоче він того чи ні.

Володимир Бондаренко, 49 років, керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень:

— Це рішення ускладнить підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Для Європи місцеве самоврядування — один зі стовпів демократії. Громада має право й обов'язок обирати собі владу. А Партія регіонів позбавила киян цього права. Це може підняти нову потужну хвилю в акції "Вставай, Україно!" Адже рішення принижує людську гідність жителів столиці, призводить до того, що містом правлять намісники, а не обрані громадою представники. Опозиція може апелювати до міжнародної спільноти.

Олександр Чорноволенко, 58 років, депутат від "Батьківщини":

— Винні не Київська міськрада і не Конституційний суд, на який тиснули. Винна Верховна Рада, яка не призначала вибори ще рік назад, не розглянула відповідні законопроекти. Через це пікетувати Київраду і міськдержадміністрацію немає сенсу. Опозиція стоїть перед питанням блокування трибуни парламенту.

Сергій Головатий, 59 років, екс-міністр юстиції:

— Треба ігнорувати таке рішення, бо юридичних наслідків воно не має, то лише елемент політичної боротьби. Більше того, демократія — це вибори. Коли ж іменем суду говорять, що виборів не буде, бо ми так хочемо, це означає — демократії немає.

Зараз ви читаєте новину «Які наслідки матиме ухвала Конституційного суду?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі