середа, 22 грудня 2010 02:30

Вибухи вбили 28 людей

Автор: фото: REUTERS
  Мексиканець проходить повз обпалені вибухом на нафтопроводі машини у Сан-Мартін Тексмелюкан.
Мексиканець проходить повз обпалені вибухом на нафтопроводі машини у Сан-Мартін Тексмелюкан.

У вівторок поховали жертв вибухів, що сталися 19 грудня на державному нафтопроводі в центральній Мексиці. Загинули 28 людей, 50 потрапили до лікарні. Вогнем охопило близько сотні будинків міста Сан-Мартін Тексмелюкан у штаті Пуебло. Однією з причин аварії називають видобутки нафти із підпільних свердловин. У понеділок почалися пожежі ще на кількох.

— Вибухи сталися перед світанком, — говорить Валентин Менес, представник регіонального уряду Сан-Мартіна. — Люди ще спали, коли вулицями міста розтікалися вогняні річки. Нафта спалювала усе на своєму шляху і текла до місцевої водойми.

Цьогоріч на нафтопроводі "Пемекс" знайшли 580 нелегальних свердловин, 100 з них вибухнули під час аварії. Торік нафтопровід перекачав понад 3 млн барелів палива, підпільно викачали 38% загального потоку.

Розслідувати крадіжки нафти правоохоронці беруться неохоче. Торгувати паливом на чорному ринку в Мексиці безпечніше і більш прибутково, ніж наркотиками. Щороку з продажу краденої нафти дилери  заробляють мільйони доларів. За 10 років "Пемекс" заявив про 2,6 тис. крадіжок. Покарали грабіжників тільки із 15 справ, які розглянули у суді. Решта залишилися відкритими. Працівників "Пемекс" підозрюють як співучасників у злочинах. Щоб зробити  свердловину, треба знати, де проходять нафтотраси і графік подачі пального.

За постачанням нафти "Пемекс" на сьомому місці у світі. Через аварію перекачку призупинили. Після пожежі жителі міста Сан-Мартін Тексмелюкан залишилися без світла і води.

Зараз ви читаєте новину «Вибухи вбили 28 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі