субота, 05 жовтня 2024 11:00

Зеленський претендує на Нобелівську премію миру: ЗМІ назвали фаворитів

Зеленський претендує на Нобелівську премію миру: ЗМІ назвали фаворитів
Український президент Володимир Зеленський претендує на Нобелівську премію миру. Фото: president.gov.ua

На Нобелівську премію миру у 2024 році претендують 286 кандидатів.

Серед фаворитів називають президента України Володимира Зеленського, Агентство ООН у справах палестинських біженців (UNRWA), Міжнародний суд ООН, а також генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша. Про це повідомляє Reuters.

Водночас, на думку букмекерів, шанси Зеленського на перемогу малоймовірні. Оскільки він є лідером країни, що перебуває у стані війни.

Одним із фаворитів також міг би стати російський дисидент Олексій Навальний. Однак, це неможливо, адже премію не вручають посмертно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Живий геній і сучасний Ібсен: назвали лауреата Нобелівської премії з літератури

За інформацією видання, з огляду на те, що 2024 рік відзначається розширенням війни між Ізраїлем і ХАМАС, війною в Україні та кровопролиттям у Судані, яке призвело до переміщення понад 10 мільйонів осіб, комітет може вирішити зосередитися на гуманітарних організаціях, які допомагають мирному населенню у зонах бойових дій.

"UNRWA може бути одним з таких кандидатів. Вони виконують надзвичайно важливу роботу для цивільних палестинців, які зазнають страждань від війни в Газі", - сказав директор Інституту миру в Осло Генрік Урдал.

Водночас, за його словами, премія для UNRWA було б неоднозначним рішенням, враховуючи звинувачення з боку Ізраїлю, що деякі співробітники організації брали участь в атаці 7 жовтня 2023 року на південь Ізраїлю.

Деякі країни припинили фінансування UNRWA в результаті цих звинувачень, але більшість донорів згодом відновили його. У серпні внутрішнє розслідування ООН заявило, що дев'ять співробітників могли бути причетними до атаки та були звільнені.

На думку голови Стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру Дана Сміта, Нобелівський комітет також може вирішити, що премію ніхто не отримає. Таке вже траплялося 19 разів.

Оголосити лауреатів премії Нобелівський комітет має 11 жовтня.

Минулого року Норвезький нобелівський комітет оголосив лауреата Нобелівської премії миру 6 жовтня.

Нагороду тоді присудили іранській правозахисниці Наргес Мохаммаді за боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та просування прав людини і свободи для всіх.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський претендує на Нобелівську премію миру: ЗМІ назвали фаворитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі