субота, 05 жовтня 2024 10:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Ворог просувається біля Кремінної, Торецька та Покровська - аналітики показали нові карти боїв
10

Українські війська провели успішну операцію під Липцями у Харківській області.

Разом з тим російські окупанти просуваються біля Кремінної, Торецька, Покровська, а також на захід від Донецька. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Бойові дії у Курській області РФ

Українські сили 4 жовтня продовжили наступ у Глушківському районі у Курській області. Однак, підтвердженого просування там не було.

Російські джерела повідомляли про бойові дії біля Веселого на південь від Глушкового. У Міноборони РФ стверджували, що російські війська нібито відбили атаки ЗСУ в напрямку Нового Путі на південь від Веселого.

Один з російських "воєнкорів" розповідав, що війська РФ нещодавно відновили позиції біля Веселого, але не повністю відбили Медвеже, що на південний схід від Глушкового.

Російські джерела, включно з Міноборони РФ, стверджували, що бої тривали поблизу Крем'яного та Ольгівки, Любимівки та Плехового.

Аналітики опублікували нові карти бойових дій
Фото: understandingwar.org
Аналітики опублікували нові карти бойових дій
Аналітики опублікували нові карти бойових дій
Аналітики опублікували нові карти бойових дій
Аналітики опублікували нові карти бойових дій

Бойові дії у Харківській області

Російські загарбники незначно просунулися у Вовчанську Харківської області. Геолокаційні кадри, опубліковані 3 жовтня, показують, що окупанти просувалися вздовж вулиць Колокольцова та Пушкінської в центрі Вовчанська під час штурму міста 30 вересня.

У Харківському угрупованні військ ЗСУ заявили, що за останні кілька днів ворог знизив темпи наступальних дій у районі Вовчанська та продовжує поповнювати штурмові групи шляхом внутрішньої ротації та замін. Там також повідомили, що українські військові нещодавно провели успішну операцію та захопили сім російських позицій на північ від Липців.

Один з російських блогерів 3 жовтня заявив, що війська РФ нібито відбили українські контратаки в цьому районі. Російські загарбники також продовжували атаки поблизу Глибокого та Стариці 3 і 4 жовтня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація на ранок 5 жовтня: у ЗСУ повідомили про найгарячіші ділянки фронту

Бойові дії у Луганській області

Російські окупанти просунулися в районі Кремінної. Геолокаційні кадри, опубліковані 3 жовтня, показують, що війська РФ просунулися на північний схід від Тернів.

За даними російських джерел, їхні війська просунулися на східну околицю Колісниківки та на південний схід від населеного пункту. Однак, в ISW не знайшли підтвердження цих даних.

Один з російських "воєнкорів" заявив, що війська РФ намагаються перекрити трасу Р-79 Курилівка-Борова між Колісниківкою та Кругляківкою та вийти до річки Оскіл.

Загарбники продовжували наступальні дії в районі Першотравневого та Синьківки, поблизу Петропавлівки, Курилівки та Піщаного, біля Стельмахівки та Лозової, Андріївки та Вишневого, Дружелюбівки, Греківки, Макіївки, Невського, Новосадового, Торського та Дронівки 3 і 4 жовтня.

Бойові дії у Донецькій області

Російські загарбники продовжували наступальні дії на схід від Сіверська в районі Верхньокам'янського та на південний схід від Сіверська в районі Спірного 3 і 4 жовтня, але без просування.

Війська РФ 4 жовтня продовжували наступ у районі Часового Яру, але не досягли там жодних підтверджених успіхів.

Російські окупанти наступали також біля Білої Гори, Ступочок та поблизу Андріївки 3 і 4 жовтня. Окрім того, загарбники нещодавно просунулися на південь від Торецька. Геолокаційні кадри, опубліковані 3 жовтня, показують, що окупанти просунулися на захід від Неліпівки.

Російські загарбники атакували поблизу самого Торецька, біля Дачного, Нелипівки, в районі Щербинівки і Сухої Балки 3 і 4 жовтня.

Одна з українських бригад 3 жовтня опублікувала кадри, на яких видно, що окупанти здійснили комбіновані механізовані та піхотні штурми поблизу Нью-Йорка.

Російські загарбники 4 жовтня продовжили наступ у районі Покровська, однак підтверджених змін лінії фронту не було.

Один з російських "воєнкорів" 4 жовтня заявив, що війська РФ просунулися на захід від Новогродівки, хоча в ISW не знайшли підтвердження цих даних.

Бойові дії 3 і 4 жовтня тривали в районах населених пунктів Промінь, Воздвиженка, Новоолександрівка, Новоторецьке, Цукурине, Лисівка, Крутий Яр, Гірник, Миколаївка та Селидове.

Російський блогер 4 жовтня опублікував кадри, на яких нібито видно, як війська РФ відбивають українську контратаку поблизу Гродівки.

Окрім того, війська РФ нещодавно просунулися на захід від Донецька. Геолокаційні кадри, опубліковані 3 і 4 жовтня, показують, що окупанти просунулися вздовж вулиці 1 Травня на південному сході Максимільянівки, на схід від Острівського та на захід від Гострого - ймовірно, захопивши селище.

Російські окупанти продовжували наступальні дії під Гострим і Георгіївкою. Окрім того, війська РФ 4 жовтня продовжували наступальні дії на південний захід від Донецька, однак підтверджених змін лінії фронту не було.

Один з російських "воєнкорів" заявив, що війська РФ просунулися на північ від Вугледара, але в ISW не знайшли підтвердження.

Російські війська також продовжували наступ у районі Антонівки, Катеринівки, Костянтинівки, Богоявленки та Вугледара, а також у напрямку Трудове і Максимівки.

Російські та українські джерела не повідомляли про бойові дії в районі адмінкордону Донецької та Запорізької областей 4 жовтня.

Бойові дії на півдні України

Позиційні бої 3-4 жовтня тривали на заході Запорізької області в районі Роботиного та Малих Щербаків, Кам'янського та Новоданилівки, але жодних підтверджених змін на лінії фронту не було.

За даними українських джерел, окупанти готують наступальні операції на заході Запорізької області найближчим часом, але українські війська не виявили великого скупчення сил ворога на півдні України.

Ні українські, ані російські джерела не повідомляли про бої на лівобережжі Херсонської області 4 жовтня.

Загальні бойові втрати російських окупантів на 5 жовтня склали 659 220 осіб. Протягом минулої доби знищено ще 1280 загарбників, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

За добу РФ також втратила вісім танків, 31 бойову броньовану машину та 72 артилерійських системи.

Зараз ви читаєте новину «Ворог просувається біля Кремінної, Торецька та Покровська - аналітики показали нові карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі